Nagy Mihály Gyógynövény Kft

2
Nagy Mihály Gógynövény Kft
Nagy Mihály Gógynövény Kft

A cég gyógynövények (főleg csalán) gyűjtésével, termesztésével és elsődleges feldolgozásával (szárítás, vágás, morzsolás, rostálás) foglalkozik. Éves szinten 200 tonna szárított gyógynövényt állít elő. Családi vállalkozás, 1970-es évek közepe óta foglalkozik gyógynövényekkel, jelenleg a 3. generáció viszi tovább a családi gyógynövényfeldolgozási hagyományokat.


A vadontermő gyógynövények begyűjtése mellett a cég életében egyre nagyobb szerepet játszik a termesztés is, melynek egyik formája a termeltetés. A cég igyekszik minél több gazdálkodóval kapcsolatba lépni, melynek keretén belül biztosítja a technológiát, a vetőmagot, a folyamatos, szakszerű ellenõrzést és végül, de nem utolsósorban a felvásárlási garanciát.
A cég azt alapanyagok 70 %-t vadon termő gyógynövényekből, zömében friss állapotban történő felvásárlásával szerzi be. A beérkező friss árut kisebb részt természetes úton, nagyobb részt mesterséges úton szárítja meg. A szárítókapacitás 10.000 kg nyers áru/nap. A szezonban kb. 5-600 gyűjtőt foglalkoztat a cég, 2000-től Bio minősítéssel is forgalmazzák vadontermő termékeiket.
Ugyan a vállalkozás székhelye Balassagyarmaton található, a csalán, apróbojtorján, feketeüröm, fecskefű, somkóró, cickafarkfű és vadgesztenye Cserhátsurány környékén kerül begyűjtésre.
Maga a feldolgozóüzem is Cserhátsurányban található. A beszállított növények tárolása céljából 3.000 m2-es raktárkapacitás áll a rendelkezésre. A beérkező nyersáru szárítást nagyobbrészt a 4 db gázfűtéses szárítókamrával végzik. A feldolgozás során a megszárított növényeket vertikális vágógéppel aprítják. Ezeken kívül szitáló-, daráló- és rostálógépek, valamint szelektor és felezőgép is segíti az üzemben végzett munkát.

Kapcsolódó