A területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítása a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésével KEHOP-4.2.0-15-2016-

KEHOP-4.2.0-15-2016-00005

Projekt tervezett időszaka: 2016.09.01 – 2021.12.31.

A projekt tervezett időigénye: 64 hónap

A projekt becsült összköltsége: 193.295.683,- Ft (bruttó)

Érintett megyék: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Nógrád megye, Heves megye

A természetvédelmi őrszolgálat tájegységi szervezetben látja el feladatait. A működési területet 7 tájegység fedi le. A természetvédelmi őrszolgálat jelenlegi létszáma 34 fő.

Az őrszolgálat rendelkezik a feladatai ellátásához alapvetően szükséges eszközökkel és járművekkel, azonban ezek idővel elhasználódnak, meghibásodnak, rendszeres pótlásuk szükséges.

Jelenleg 3 tájegységben rendelkezünk saját tájegységközponttal, 3 esetben a természetvédelmi őrök bérelt irodahelyiségekben dolgoztak. Több tájegységben is megoldatlan volt a tájegységközponttól távol lévő őrkerületekben dolgozó kollégák megfelelő elhelyezése és munkafeltételeik biztosítása.

Célul tűztük ki, hogy a járművek és monitoring eszközök beszerzésével ne csak pótoljuk az elhasználódott, elöregedett eszközöket, járműveket, hanem modernebb, jobb minőségű eszközök beszerzésével az eszközállomány színvonalát emeljük, a munkavégzés hatékonyságát növeljük. A tardi őrszolgálati iroda kialakításával egy élő és élettelen természeti értékekben egyaránt gazdag, több mint 18.000 ha kiterjedésű őrkerületben teremtettünk megfelelő munkakörülményeket, lehetőséget az adminisztrációs feladatok ellátásra, az ügyfelekkel való kapcsolattartásra, a gépjárművek, monitoring és adatfeldolgozó eszközök tárolására.

Az adott ingatlanon egy új Őrház épületet építtettünk a Nemzeti Park területén dolgozóknak. Az épület célja, hogy a területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonysága javuljon a területen. Az épületben 3 fő végez munkát. Az építtetők elvárása az volt, hogy az épület alapterülete 80 – 100 m2 között legyen, s ott 1 fogadótér, 1 iroda, 1 öltöző+pihenő helyiség, 1 fürdőszoba, 1 étkező+ teakonyha, 1 mozgáskorlátozott mosdó, 1 kazánház, 1 tároló és 1 garázs helyiség legyen kialakítva.


Kapcsolódó