Szakmai workshopnak adott otthont a Bükki Csillagda 2022.11.07. 16:26

Ebben az évben az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) legújabb látogatóközpontja, a Bükki Csillagda adott otthont a XI. Planetáriumok és Bemutató Csillagvizsgálók Szerepe az Oktatásban Workshopnak.

A workshop célja az volt, hogy lehetőséget adjon az érintett egyesületeknek, szervezeteknek, vállalkozásoknak és személyeknek arra, hogy bemutathassák a planetáriumuk, illetve bemutató csillagvizsgálójuk oktatási eszközeit, módszereit, projektjeit, bármilyen tapasztalatait, így például Novák Richárd – a Bükki Csillagda egykori vezetője – az első napon prezentációjában Ötletből valóság címmel a Bükki Csillagda létesítéséről mesélt a résztvevőknek.

A konferenciát a Galileo Webcast facebook oldala élőben közvetítette, így az előadások is visszanézhetők. Az imént említett előadást ezen a linken: https://www.facebook.com/galileowebcast/videos/123... kb. az 50. perctől lehet megtekinteni.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója s mint házigazda a workshop második napjának megnyitóján röviden ismertette a BNPI tevékenységét, alapfeladatait, megemlítve az ökoturisztikát is, amelynek a nemrég' átadott Bükki Csillagda is szerves részét képezi.

– A Bükki Csillagda létesítése egy hiánypótló beruházás volt, hiszen a Dunán innen ehhez hasonló asztroturisztikai létesítmény még nem működött. A Bükki Csillagda a tudomány, az élmény, és az interakció hármasának központba állításával nappal és éjszaka is egyedülálló élményben részesíti a látogatókat. A helyszínválasztáskor a sötétégbolt mellett természetvédelmi szempontokat is figyelembe vettünk, hiszen a nemzeti park szívében vagyunk, 630 méter tengerszint feletti magasságban és fontos volt, hogy élőhelyeket ne szüntessünk meg – részletezte. Elhangzott: a Bükki Csillagda a megnyitás után eltelt fél év alatt 37 ezer látogatót fogadott, ami az éves célkitűzésnek felelt meg – ez is mutatja, milyen nagy érdeklődésre tart számot a létesítmény. A látogatóközpont további céljairól elmondta: a BNPI, s azon belül a Bükki Csillagda szeretne aktív szakmai együttműködéseket kialakítani és folytatni a csillagász szakmával, erre nyújtott kiváló alkalmat ez a workshop is; továbbá célként tűzték ki, hogy a Bükki Csillagda professzionális eszközeit bevonják különböző kutatási munkákba, erről jelenleg is zajlanak egyeztetések.

– Tudjuk, hogyha ezt a színvonalat, és ezt a szintet, amit most nyújt e látogatóközpont, továbbra is fenn szeretnénk tartani, akkor folyamatos megújulásra, sok-sok építő ötletre van szükség, ezeknek megvalósításában az Európai Unió által nyújtott források lehetnek segítségünkre – tett hozzá Rónai Kálmánné.

A rendezvény részletes programját és az előadók listáját ITT találják. A Galileo Webcast facebook oldalán pedig a második nap eseményeit is megtekinthetik: https://www.facebook.com/galileowebcast/videos/131...

Varga-Verebélyi Erika (középen), a Bükki Csillagda csillagásza, csillagászati tárlatvezetője mutatja be az általa készített csillagászati kártyajátékot a workshop érdeklődő résztvevőinek

Csoportkép a Bükki Csillagdánál

Kapcsolódó