Mi állhat a denevérek vonulásának hátterében? 2022.09.13. 11:19

Több megkeresést is kapott Igazgatóságunk az elmúlt napokban denevér-észlelésekkel, tömeges megjelenésükkel kapcsolatban. Ez, az akár ijesztőnek is ható látvány egyáltalán nem különös, hiszen a nyár végi, kora őszi időszakban a denevérek több okból is repkedhetnek fölöttünk. Még napközben is.

Alapvető, legkönnyebben magyarázható indok az lehet, hogy a nyári időszakban született fiatal denevérek már röpképesek, és a nyár végére az egy-egy szálláshelyről kirepülő denevérek nagyobb száma feltűnő lehet. Ráadásul a rövidülő nappalokkal a denevérek is kicsit korábban hagyhatják el pihenőhelyeiket.

A képen látható közönséges denevért nemrég a Bükkben találták meg. Jól látható: Budapest mellett gyűrűzték. Fotó: Gombkötő Péter

Egy másik, szintén a nyár végi/őszi időszakban megfigyelhető jelenség az, hogy a denevérek egymást követve viszonylag nagy számban (20-100 példány, de akár néhányszáz egyed is együtt) repkednek egymást követve. Ez a jelenség a denevérek szezonális vonulása. Egyes denevérfajok pl. durvavitorlájú törpedenevérek ÉK-DNY irányú, Európát átszelő, akár ezer kilométert is meghaladó távokat tesznek meg. A nőstények a rovarokban időszakosan gazdag északi területeken nevelik utódaikat, majd onnan visszatérve Közép-, és Dél-Európában telelnek. A rőt koraidenevér egyes hazai, nálunk is telelő populációi pl. Csernobil környékén töltik az év egy részét. A tavi denevérnek a Tisza árterének közelében fekvő települések épületei szolgálnak nyári szülő- és utódnevelő helyül, viszont a nyár vége felé utódaikkal már a Bükk környékén tartózkodnak. Egészen októberig, akár napközben is megfigyelhető, hogy a vonuló rőt koraidenevérekre – az egri belváros felett – ragadozómadarak próbálnak lecsapni, azokból zsákmányolni.

Rőt koraidenevérek Fotó: Császár Zsuzsa

Harmadik lehetőségként említhető, hogy egyes ún. nászbarlangok környékén egyetlen éjszaka több száz, vagy akár több ezer különböző fajokhoz tartozó denevér fordul meg, elsősorban párzási céllal.

A negyedik ok pedig valamiféle, denevért érő külső hatás lehet (pl. házimacska elkapja a denevért, vagy a denevér egy erkélyen tárolt vödörbe esik, s onnan nem tud kiszabadulni), amikor a bajbajutott egyed társainak hanggal jelez. Ilyenkor a közelben tartózkodó fajtársai nagyszámban próbálnak a bajbajutott denevér segítségére sietni.

Mivel a denevérek nagyon hűek szálláshelyeikhez, nagy számban figyelhetünk meg denevéreket akkor is, ha korábbi, otthonul szolgáló helyüket megszüntették (pl. a szálláshelyül szolgáló panelépületet szigetelték, vagy fát kivágták.) Nem ritka, hogy a korábban jelentősebb szálláshelyül szolgáló panelépületek környékén, vagy akár azok erkélyén nagy tömegben telepednek meg az "otthontalanná vált" denevérek. Ha ilyen jelenséget észlelnek, legcélszerűbb az illetékes nemzeti park igazgatóságot megkeresni.

Gombkötő Péter
gerinces zoológiai szakreferens

Kapcsolódó