Vizes élőhelyek világnapja a Harkály Házban 2023.02.08. 13:47

A Vizes élőhelyek világnapjához kapcsolódóan érdekes programokkal vártuk az érdeklődőket február 4-én a Harkály Házban.

Az eseményre regisztráló résztvevők először egy rövid előadást hallgathattak meg a jeles napról, arról:

  • miért ekkor tartjuk, s mi az a Ramsari Egyezmény,
  • mik is azok a vizes élőhelyek és miért érdemesek védelemre.

Ehhez kapcsolódóan egy kisfilmet is megtekinthettek, melyből a mátrai kisvizes élőhelyekről, a hozzájuk kötődő számos állat- és növényfajról tudhattak meg fontos, érdekes információkat. A nap további részében makettjeink segítségével néhány állattal közelebbről is megismerkedhettek. Kétéltűfajaink közül például a foltos szalamandrával, a hegységben előforduló gőtefajainkkal – köztük az év kétéltűjével, az alpesi gőtével –, valamint számos békával, mint például a vörös- és sárgahasú unkákkal és a hazai varangyfajainkkal is. Emellett a vízhez kötődő hüllőkről, mint a mocsári teknős vagy a vízisikló is szó esett.

Ezután a tőlük jóval kisebb, gyakran észre sem vett apróságokat vettük górcső alá. Mikroszkóp alatt figyelhették meg például a bolharákok jellegzetes mozgását, álkérészek lárváival ismerkedhettek meg, illetve egy érdekes „fadarabot” is megnéztünk. Erről azonban közelebbről tekintve kiderült, hogy nem is annyira fadarab, hanem egy érdekes rovarrend, a tegzesek egyik fajának lárvája által gondosan elkészített lakócső volt, benne a néha ki-ki kukucskáló lakójával.

Végül pedig játékra invitáltuk a lelkes gyerekeket. Kipróbálhatták a hazai kétéltűink fajait felsorakoztató memóriajátékot, kitölthettek egy, a nap során elhangzott információkból összeállított kvízt, illetve a különböző, vízhez kötődő állatfajokkal megismerkedve sorba rakhatták azok fejlődési stádiumait is. S miután utóbbiból a békák fejlődési szakaszait alaposan megjegyezték, az élőszereplős társasjáték során petéből ebihalakká, majd végül a céljába érve kifejlett békává válva zárták a napot. Reméljük, a program résztvevői sok olyan információval és élménnyel gazdagodtak ezen élőhelyekről és élőlényekről, védelmük fontosságáról, melyek a későbbiek során is elkísérik őket!

Kapcsolódó