Valódi, Tegnap és Burkus - új bikák a láthatáron 2022.06.13. 09:35

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-Hevesi Tájegységében, Tarnaszentmiklós határában megközelítőleg háromszáz magyar szürke szarvasmarhát tartunk. A tavalyi év fedeztetési időszakának végével befejeződött annak a három magyar szürke tenyészbikának a használata, amelyek eddig az anyagulyában fedeztek és hozzájárultak a borjúszaporulathoz.

Borjak Tarnaszentmiklóson Fotó: Sasváriné Hegedűs Éva

Hosszútávú elképzeléseink között szerepel, hogy a jelenlegi tehénlétszámot megduplázzuk, amelyhez elengedhetetlen a saját tenyészüsző-utánpótlás felnevelése és tenyésztésbe állítása. Idén áprilisban történt először, hogy 35, saját tenyésztésű, hároméves nőivarú állat csatlakozhatott az anyagulyához, növelve ezzel az anyaállatok létszámát. A beltenyésztés elkerüléséhez azonban az apaállatok cseréjére volt szükség.

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE) hároméves használatra ingyen biztosít tenyészbikát a saját tagjainak tenyészetébe. Élve ezzel a nagyszerű lehetőséggel, márciusban kiválogatásra kerültek a hozzánk, illetve a teheneink genetikai hátteréhez leginkább párosítható tenyészbikák. Az MSZTE tenyésztési bizottsága koordinálta az állatok leszállítását, amelyek a kötelezően előírt karantén idejét azóta már le is töltötték.

A fiatal bikákat a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete válogatta ki Fotók: Sasváriné Hegedűs Éva

A három tenyészbika – név szerint: Valódi, Tegnap és Burkus – május eleje óta járja együtt a legelőket a gulyával és fedezi a teheneinket.

Kapcsolódó