Újra szabadon a mentett uráli bagoly 2022.03.10. 09:47

Február utolsó hétvégéjén fogadtuk a hívást: sérült baglyot találtak az Ózd és Királd közti úton.

A madarat Arlóba vitték, ahol megérkezésünkkor derült ki, hogy egy autós ütközés utáni, a körülményekhez képest jó állapotban lévő uráli bagollyal van dolgunk. Az állat a Természetvédelmi Őrszolgálat segítségével a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madármentő központjába, Egerbe került.

Bartha Csaba, Kelemen Tamás és Baráth Zoltán Zsolt, a madár megmentői Fotó: Kozma Attila

Kelemen Tamás kollégánk gondos ápolásának köszönhetően néhány nap után baglyunk alkalmassá vált a természetbe való visszaengedésre, amit március 3-án a megtalálás helyszínéhez közel meg is tettünk.
Az uráli bagoly Eurázsia észak-keleti részen elterjedt faj, hazánkban az 1960-as évek végén jelent meg. Napjainkra rendszeres fészkelőnkké vált, az Északi-középhegység idős bükköseiben, tölgyeseiben 100-200 pár lakik. Állandó madár, költése február végén-márciusban már megkezdődik. Stabil populációjának fennmaradást a folyamatos erdőborítás, a méretes, idős fákat és holtfát is biztosító erdőgazdálkodás segítheti. Magyarországon fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

A lakosság közreműködésével a BNP Igazgatóság évente több száz védett állat mentésében, majd szabadon engedésében vesz részt. Ezúttal egy ritka bagolyfaj egyedét sikerült visszajuttatni otthonába. Köszönjük az arlói Váradi család segítségét!

Kapcsolódó