Új odúkat kapnak a visszatérő szalakóták 2019.04.30. 14:46

Április végével a szalakóták is visszaérkeznek Dél-afrikai telelésükből. Hogy biztonságosan elkezdhessék májusban a költést, ezért a korábban kihelyezett, az évek során elhasználódott fából készült mesterséges D-típusú odúkat lecseréltük.


Idővel szükséges a régi odúk cseréje


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén már több mint 25 éve helyeznek ki a szakemberek mesterséges költőodúkat a szalakóták számára, melyet a faj emelkedő létszámmal hálál meg.


Kilátás a szalakóta odúból (Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet)


Azonban ezek az odúk folyamatos javítást és karbantartást igényelnek. A Szalakóta Life+ keretén belül lehetőségünk adódott új, tartós odúkat gyártatni, így nemcsak új helyekre rakhattunk ki odúkat, de a régieket is lecserélhettük.


Új odú kihelyezése


A szalakóták mellett más madárfaj is szívesen elfoglalja ezeket az odúkat. Mielőtt megérkeznek a szalakóták a seregélyek és a csókák már lerakják tojásaikat.


A seregélyek (bal) és a csókák (jobb) már javában költenek


A Dél-hevesi Tájegység területén több mint 300 mesterséges szalakótaodú működik, melynek egy jelentős része már cserére szorult. A száraz tavasz miatt már hamar elkezdhettük a munkálatokat, így a költési szezonra mintegy 60 db odút cseréltünk le újakra.



Kecskés Dóra

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Szalakóta Life+ fajvédelmi munkatárs

Kapcsolódó