Tovább nőtt az érdeklődés az ökoturisztikai kínálatunk iránt 2019.09.16. 11:38

Idén nyáron is rekordokat döntött a vendégforgalom a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai bemutatóhelyein. Egyre fontosabbá válik, hogy a látogatók is tegyenek a környezeti fenntarthatóságért. Megmutatjuk, hogyan.

Túravezetés az Anna-barlangban

Idén tavasszal indult el az Igazgatóság Bükk-vidék Geopark népszerűsítését célzó kampánya, elsősorban az egyéni turistákra fókuszálva. A kampány sikerét mutatja, hogy a legnagyobb forgalomnövekedést a Bükkben, a lillafüredi Anna-barlangban regisztrálta az Igazgatóság, ahol a 2017. évi vendégforgalmat 26%-kal haladta meg az idei látogatószám, a tavaly január-augusztusi vendégforgalomnak pedig közel a háromszorosát regisztrálták, 53%-os növekedéssel.

Panoráma a Millenniumi kilátóból

Jelentős vendégforgalom növekedés jellemezte a szilvásváradi bemutatóhelyeket is: a Millenniumi Kilátóba 28%-kal mentek fel többen, mint a tavalyi évben, a Szalajka-völgyi Információs Ház forgalma pedig, ahol ebben az évben különféle foglalkoztató programokkal is várták az érdeklődőket, a duplájára nőtt. A látogatószám növekménybe nem tartozik bele, de kiemelendő, hogy már az idén tavasszal átadott Szomolyai Kaptárkő bemutatóhelyen is 5775 ember fordult meg augusztus végéig.


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád megyei bemutatóhelye az Ipolytarnóci Ősmaradványok, ahol 2018-ban 60%-os volt az éves látogatószám növekedés. A tendencia – ha nem is ilyen mértékben – folytatódott idén is, az év elején, április végéig a tavalyi hasonló időszakban regisztrált forgalom négyszeresét fogadta a terület, a nyári hónapokban pedig 7,6%-kal nőtt a vendégek száma a tavaly nyári hónapok forgalmához képest.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai szakemberei arra kérik a látogatókat, hogy az őszi időszakban is figyeljenek oda a környezeti fenntarthatóságra, ne szemeteljenek az erdőkben, legyenek ökotudatosak a pihenésük során. Az Igazgatóság tanácsai ezzel kapcsolatban itt olvashatók: https://www.bnpi.hu/hu/hir/kiranduljon-okotudatosan. A jegyvásárlások esetén a sorban állás elkerülésére pedig javasolt az online jegyvásárlást választani a www.bnpi.hu oldalon, amellyel szintén hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez.

Kapcsolódó