Tovább javultak a természetvédelmi őrzés feltételei 2021.07.19. 09:56

Átadták a tardi őrszolgálati irodát, ezzel tovább javultak a természetvédelmi őrzés feltételei a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén. A 190 millió forintos beruházásnak köszönhetően új terepjárók és korszerű monitoring eszközök is segítik a természetvédelmi őrök munkáját.

Kelet-bükki Tájegységben mintegy 100 ezer hektárnyi területen óvják az élő és élettelen természeti értékeket az igazgatóság munkatársai. Egy átfogó program keretében országszerte sikerült hatékonyabbá és korszerűbbé tenni a természetvédelmi őrzés feltételeit. A 10 hazai nemzeti park igazgatóság együttesen 1,6 milliárd forintból valósított meg fejlesztéseket az elmúlt években: hat új területi irodát alakítottak ki, kilencet pedig felújítottak, 90 új gépjárművet és egyéb technikai eszközöket szereztek be – mondta el dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár Tardon. Hozzátette: A fejlesztéseknek köszönhetően mintegy 67%-kal javult az adott célterület elérhetősége, ami jóval hatékonyabbá teszi a természetvédelmi őrök munkáját.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Természetvédelmi Őrszolgálat létszáma országosan jelenleg 255 fő, ebből 34-en a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A természetvédelmi őrök munkájának jelentőségét mutatja, hogy a statisztikák szerint egy őrre csaknem 8000 hektár Natura 2000 és védett természeti terület védelme, valamint az ott található növény- és állatfajok megóvása jut. Hozzátette: rendkívül sokrétű munkát látnak el a rendészeti feladatoktól, állapotfelméréstől, természetvédelmi adatgyűjtéstől kezdve a projektirányításon át a szakvezetésekig. Rácz András kiemelte, hogy évente több ezer lakossági bejelentést kapnak az őrszolgálat munkatársai, csak tavaly 3500 állatmentésben vettek részt. A folyamatos kapcsolattartásnak és tanácsadásnak köszönhetően számos esetben sikerült megelőzni a természetkárosítást is.



A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: területükön 6 regionális tájegységbe és természetvédelmi őrkerületekbe szervezve működik az őrszolgálat. Mivel a Kelet-bükki Tájegység egyes őrkerületei távol esnek a jelenlegi tájegységközponttól, ezért a tardi őrszolgálati iroda kialakításával jóval hatékonyabbá vált a munka. Rónai Kálmánné a részletekkel kapcsolatban kifejtette: a projekt keretében új terepjárókat és kifejezetten természetvédelmi monitoring feladatok ellátására szolgáló eszközöket is beszereztek. A különböző csapdák, optikai eszközök, lámpák, mászófelszerelés, vadkamerák, detektorok nagyban növelik a kutatások, adatgyűjtések hatékonyságát, és a megfigyelések is jóval pontosabbá válnak.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy az 1976-ban alapított Bükki Nemzeti Park a kezdetek óta hatalmas fejlődésen ment keresztül, az elmúlt 20 évben összesen 17 milliárd forint összértékű természetvédelmi fejlesztést sikerült végrehajtani az alapműködési feladatokon felül. Rónai Kálmánné úgy fogalmazott: a most zárult projekt során beszerzett eszközöknek köszönhetően hosszú távon értékelhetővé válik a természeti környezet változása, az őrszolgálat az eddiginél magasabb színvonalon végezheti munkáját.



Forrás: Agrárminisztérium

Fotók: Kozma Attila

Kapcsolódó