Sziklafalak között a Csondró-patak szurdokában 2020.06.06. 15:23

A változatos Bükk-vidék északi részén meredek falú, látványos patakvölgyek futnak le a Kis- és Nagy-fennsík pereméről.

Ezek egy része fokozottan védett területnek számít, így a természet védelme érdekében nem látogatható (Leány-völgy, Ablakoskő-völgy). De ilyen jellegű a népszerű Szalajka-völgy is, amely a kisvasúttal és a kiépítettségével bárki számára élvezhető ízelítőt ad a bükki természetből. Azonban ha valaki a természetben a vadregényességet és a nyugalmat keresi, akkor sem kell messzire utazni, hiszen a Csondró-patak szurdokában mindez megtalálható.

A Csondró-völgy egy része is fokozottan védett természeti területen található, viszont a kék kereszt jelzésű turistaúton (Kohász Kék) bárki végigjárhatja hegységünk e nagyszerű völgyét, ehhez persze kell némi kalandvágyó szellem is. A völgy ugyanis nem adja könnyen magát, a természetes akadályok igencsak megnehezítik az átjutást egyes szakaszokon.

Csondró-völgy

A völgy bejárata Mályinkából érhető el a legkönnyebben, a jelzés a felső buszmegállótól indul. Az árnyas völgy sziklafalai, zúgói leginkább lombfakadás előtt és után látványosak, nyáron azonban őserdei hangulatot áraszt magából a szurdok buja növényzetével. A völgy vízfolyásának karsztforrásai viszonylag bővizűek, ezért a Bükk számos völgyével ellentétben itt csak ritkán bukik a föld alá a patak. A sebes folyású, hidegvizű patak élővilága gerinctelenekben gazdag, de a kétéltűek is kedvelik a völgyet. Esős időszakban gyakran találkozhatunk itt a foltos szalamandrával. A szalamandrák lárváikat a patak lassúbb lefolyású, sekély, tiszta vizű természetes medencéiben hozzák világra. Ritkábban az alpesi gőte egyedeivel is találkozhatunk. Már itt, a völgy „barátságosabb” szakaszán is többször kereszteznünk kell a patakot.

Foltos szalamandra

A völgy két oldalán kisebb-nagyobb sziklakibúvások, falak kísérnek, majd a Kemesnye-völgy torkolatánál, az Ámor-forrás mellett egy nagyobb sziklafal szegődik mellénk. Ez az Alsó-Odvaskő, ahol - ha kedvünk tartja - a sziklafal oldalában nehezen kivehető, csúszós, meredek ösvényen az Odvaskői-barlangszálláshoz kapaszkodhatunk fel. Az Odvaskői-sziklaüreg, amit egyes források Jókai-barlangnak is neveznek bárki által szabadon használható, igen nomád szállás. A triász mészkőben kialakult, megkülönböztetetten védett üregben denevérek és pelék laknak, így a befalazott barlangszájon nyíló ajtót nem szabad bezárni. A barlang szálláshellyé alakítását 1967-ben a kazincbarcikai természetjárók végezték el, egyike a Bükk három, ma is használható ilyen jellegű szállásának.

Barlangszállás

A barlang sziklafalával szemben eredő Ámor-forrás mögött a Kemesnye-völgy kezdetét láthatjuk. E fölött emelkedik a Kemesnye-hegy impozáns fennsíkja. A Bükk-fennsík kicsinyített másának is nevezhető Kemesnye tetején sziklaletörések és víznyelőtöbrök sorakoznak. A völgyből ugyan nem közelíthetjük meg, de a tetejére a Kerek-hegy irányából sárga háromszög jelzés vezet. A sziklafalak tetején lévő gyepekre kisétálva az Északi-Bükk egyik legszebb panorámáját kaphatjuk.

Ámor-forrás

A Csondró-völgy leglátványosabb, legizgalmasabb része az Alsó-Odvaskőtől a Cakó-kőig tart. A patak itt az Északi-Bükk legnagyobb kiterjedésű mészkőterületén tör át, meredek sziklafalakkal határolt szurdokvölgyet képezve. Legkeskenyebb pontján a befelé hajló mészkőfalak között tör át a habzó patak. Itt a turistaútnak már nem jutott hely, így az a patakmeder szűkületén keresztül vezet, amit csak meredek hegyoldalban megkapaszkodva kerülhetünk ki. Sajnos erre a 2017-es áprilisi hótörés óta rá vagyunk szorulva, hiszen a néhány évvel előtte kitakarított völgyszorosba ismét rengeteg fa dőlt be, szinte járhatatlanná téve ezt a néhányszáz méterest szakaszt. A mederben az oldott mészkőben gazdag vízből mésztufa rakódott le, így a patak kisebb-nagyobb zúgókon, vízeséseken keresztül hullik alá. A bővizű, zúgó patak, a dzsungelszerű növényzet, a sziklafalakról lefutó borostyánfüggöny egészen különleges hangulatot kölcsönöz a völgynek. A szoros felső kapuján kilépve a völgyoldalak egy kissé megszelídülnek, a sziklák elmaradnak, de a patakmeder egyre jobban emelkedni kezd, egészen a Cakó-kőig. A Cakó-kő sziklájának pereméről hullik alá a völgy legnagyobb vízesése, mely csapadékos időben igen szép látványt nyújt. Felette még kisebb-nagyobb zúgók kísérnek minket, míg az újulattal benőtt hegyoldalban nem jutunk ki a patak forrásánál, a Mária-forrásnál. Ez kedvelt kirándulóhely kiépített tűzrakóval és padokkal.

Vízesés Cakó-kő

A Csondró-völgyre a Kemesnyén kívül még több helyről nyílik szép kilátás. Az egyik szép kilátópont a Mária-forrástól a kék kereszt jelzésen felkapaszkodva elérhető Látó-kő. A Látó-kövek sziklacsoportjának legmagasabb tagjára óvatosan felmászva gyönyörködhetünk a páratlan Észak-bükki kilátásban. Kétoldalt a Kemesnye és az Odvaskő sziklás csúcsai törnek le meredeken a völgybe, messzebb Dédestapolcsány házait láthatjuk, mögöttük a Lázbérci víztározóval. Egészen távol a Gömör-Tornai-karszt hegyei és a Kárpátok csúcsai emelkednek, tiszta időben jól kivehető például a Szádelői-völgy kanyonja vagy a Magas-Tátra csipkézett hegyvonulata is.

Látó-kövek ősszel

Kicsit visszább, a Csondró-völgy szorosa felett az Odvas-kő vagy Bartos-kő sziklacsúcsát találjuk, ide a kék háromszög jelzésen juthatunk el. Az északi kitettségű sziklafalakat nyúlfarkfüves sziklagyep borítja, a csúcsra kiérve gyönyörködhetünk az alattunk futó völgy látványában és a vízcsobogás hangjában.

A Csondró-völgy felfedezését összekapcsolhatjuk más túrákkal is, továbbmehetünk a Kis-Fennsík, Miskolc, Tardona, vagy akár a Dédesi vár irányába is.

Kollégánk többi írása az alábbi linken linken olvasható és követhető a Facebookon.Kapcsolódó

2023/1 2. The first few days

2023/1 2. The first few days

2023.04.19. 14:37
Am 14. Maerz stieg ich ins Flugzeug in Richtung Budapest. Natürlich war ich ziemlich aufgeregt und gespannt. Ich war vorher noch nie in Ungarn. Wie werden die Leute dort sein und wie wird meine neue Heimatstadt aussehen? Was wird mich im Bükk-Region Geopark erwarten? Fragen über Fragen… Glücklicherweise wurde ich von Balázs am Flughafen abgeholt und meine Aufregung legte sich etwas nach dem herzlichen Empfang. Auf dem Weg in die Wohnung machten wir sogar noch einen Zwischenstopp bei Aldi, da am 15. Maerz ein Feiertag in Ungarn ist (Gedenktag der Revolution von 1848) und die Geschaefte geschlossen hatten. Ich nutzte den freien Tag direkt, um etwas die Innenstadt zu erkunden. Dort habe ich den Dobó-István-Platz, das Rathaus, sowie die Basilika gesehen. Erster Eindruck? Hier laessts sich aushalten! Am Samstag hat mich Balázs und sein Vater auf eine Wanderung im nahegelegenen Aggtelek Nationalpark eingeladen. Wir marschierten im Wald 15 km entlang der slowakischen Grenze von Aggtelek in Richtung Gömörszőlős. Kurz vor unserem Ziel wurden wir noch mit einem schönen weitlaeufigen Ausblick belohnt. Dort konnten wir bis zum Mátra-Gebirge sehen! In Gömörszőlős, wo es unter Anderem ein ökologisches Ausbildungszentrum gibt, haben wir dann zusammen noch zu Abend gegessen (Ungarische Gulaschsuppe) und den Abend mit einem Kartenspiel ausklingen lassen (auf ungarisch gar nicht so einfach ;) ) Es war ein sehr schöner Tag, vor allem, da ich von allen Teilnehmern herzlich empfangen und direkt in die Gemeinschaft aufgenommen wurde. Am Sonntag stand dann die Besichtung der Burg von Eger an. Von dort hat man einen guten Ausblick über die Stadt. Im Keller der Burg befindet sich eine Ausstellung zu einer der grössten Waffensammlung in Ungarn und es kann das ehemalige Verlies besichtigt werden. Für Geschichtsinteressierte sehr interessant!
Tovább olvasom