Parlagisas-fiókát mentettek kollégáink 2023.06.30. 13:34

Gazdálkodói bejelentés érkezett a Dél-Hevesi Tájegység természetvédelmi őrszolgálatához, miszerint egy ismert parlagisas-fészek a hétvégi viharok miatt leszakadt, és a benne található fiókák a földre zuhantak. Poroszló térségében a terület földhasználója, Bánrévi Dániel betakarítási munkavégzés közben találta a sérült fészket, ahol talált egy elpusztult és egy, még élő fiókát.

A vihar előtti állapot, mikor még mindkét fióka épen és egészségesen a fészekben volt Fotó: Horváth Márton

Az elpusztult fióka

A munkatársaink a területre érkezve tapasztalták az elmondottakat. A fészek egy nyílt mezőgazdasági környezetben, gyep-szántó mozaikos élőhelyen található. A monumentális nyárfa tetejére épült parlagisas-fészek nem bírt a nagy mennyiségű esővel érkező erős széllökésekkel és a földre zuhant.

A szélsőséges időjárásnak kitett fészkes fa

A fészekben, a korábbi megfigyeléseknek köszönhetően, ismert 2 példány 7-8 hetes fióka közül az egyik elpusztult, míg a másik a jelentős mértékű zuhanás ellenére is egészségesen, de annál éhesebben várt a mentőcsapatra. A szülőpár a közelben tartózkodva figyelte az eseményeket az elmúlt napokban, de átvizsgálva a fiókát, nem tapasztaltuk jeleit annak, hogy a földön is tovább etették volna. Nagyon lesoványodott és kiszáradt, ezért úgy döntöttünk, kimentjük. Elsődleges szemponttá vált a fióka megetetése és felerősítése.

A kimentett sasfióka

Zárt, biztonságos környezetben a fejlődése szempontjából nagyon fontos és általunk is elérhető zsákmányállatai közül a fácán és mezei nyúl került terítékre. A kétnapos kondicionálás közben átvizsgálásra kerültek adaptációs szempontból a térségben lévő egyéb parlagi sasfészkek. Sajnos, az egyik ilyen lehetőség megvizsgálása során kiderült egy újabb fészekalj pusztulás Mezőszemere térségében.

Fészekellenőrzés adoptáláshoz

A természetes fészekalj pusztulások mindig részei voltak a természeti környezetben költő madarak életének, de szélsőségesebbé váló időjárásunk komoly próbatétel elé állítja az érintetteket. A fióka sorsa így egyeztetésre került több, a fajjal foglalkozó szakemberrel, így a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület parlagi sas fajvédelmi koordinátorával, Dr. Horváth Mártonnal, valamint a Jászberényben működő Sasközpont munkatársaival.

A hétvégi viharok a Jásszágban is komoly károkat okoztak urbánus környezetben és vidéken egyaránt. A térségben jelentős a természeti érték pusztulása, jelen esetben is zajlanak mentési és ápolási munkák. Károk keletkeztek többek között parlagisas-fészkekben, vércsetelepeken. A nálunk életben maradt sasfiókát átadtuk a jászsági kollégák részére, ahol egyéb fészekleszakadásból származó fiókával együtt új családjához helyezték ki, egy épségben megmaradt fészekbe. Nagyon fontos, hogy kirepülésük előtt, ami várhatóan egy hónap múlva esedékes, stabilan be tudjanak illeszkedni új helyükre és a pótszülők meg tudják tanítani őket repülni, sikeresen zsákmányolni, hogy életük egyik legnehezebb első évére határozottan tudjanak felkészülni.

Parlagi sasfészkes facsoport mezőgazdasági környezetben

A parlagi sas fokozottan védett ragadozó madár, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke: 1.000.000 Ft. A természetvédelmi őrszolgálat feladata és kötelessége a rá bízott természeti értékek megóvása.

Egy fiatal parlagi sas

A sasfióka gyűrűzés után Fotó: Horváth Márton

A sasfióka gyűrűzés után Fotó: Horváth Márton

Kapcsolódó