Októberi visszatekintés 2020.11.02. 13:05

Az Európai Madármegfigyelő Napok alkalmából, madárgyűrűző bemutatót tartottunk a Sás-tó partján október 4-én.

Az Európai Madármegfigyelő Napokat minden év október első hétvégéjén rendezik, amelyhez számos európai ország csatlakozik.

A megmozdulás egyben verseny is az európai országok között, a résztvevők száma és a látott madarak száma mellett az is számít, hogy hány helyszín csatlakozott országon belül a programhoz.

Az Európai Madármegfigyelő Napokhoz csatlakozva a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madárgyűrűzési bemutatóra, madarásztúrára invitálta az érdeklődőket. A bemutató során lehetőség volt bepillantást nyerni a madárgyűrűzés rejtelmeibe, a speciális madarászhálóval befogott fajokat testközelből lehetett megfigyelni, valamint szép közeli fotókat lehetett róluk készíteni, elengedésüket megelőzően.

A program alkalmával a több, mint 40 érdeklődő, számos madárfaj meggyűrűzésének lehetett részese, többek között; erdei pinty, vörösbegy, csilpcsalp füzike, széncinege is, madárgyűrűző kollégánk hálójába akadt. A bemutatón a madárgyűrűzés, mint madárvonulás kutató módszer lényegével, céljaival is ismerkedhettetek a programra látogatók.

A program hazai képviselője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az MME-nek köszönhetjük a magyarországi adatok összesítését is. Az európai összesítések szerint, 2020-ban 1 722 helyszínen, közel 6 millió madarat figyelt meg a 23 915 résztvevő. Magyarország az előző évekhez hasonlóan idén is dobogós helyezéseket ért el, a rendezvényhelyszínek számában harmadik, míg résztvevők számában második helyezett lett.

Külön érdekesség, hogy a program során a legritkábban megfigyelt madárfaj, egy hazánkban, Sződligeten gyűrűzött vándorfüzike volt.


Forrás

Kapcsolódó