Jön a hosszú hétvége: ősállatok nyomában vagy csillagokat kémlelve 2022.10.19. 21:05

Természetközeli élményekkel gazdagodhatnak a hosszú hétvégén, ha felkeresik látogatóközpontjainkat.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjai az október végi hosszú hétvégén - október 29-től november 1-ig - is tárt kapukkal várják a látogatókat:

  • A lillafüredi Szent István-barlang és az Anna-barlang még hosszított nyitva tartással készül a négy napos hétvégére. A Szent István-barlangban 9 órától indulnak szakvezetett túrák, az utolsó csoport még 14 órakor nekivághat a mélynek. Az Anna-barlang egy órával később, vagyis 10 órakor nyit, s 14 órával bezárólag szintén óránként indulnak turnusok a különleges mésztufa-barlang bejárására. Felhívjuk Látogatóink figyelmét arra is, hogy november 2-tól már a téli menetrend lesz érvényes barlangjainkra, ami azt jelenti, hogy az Anna-barlangba már csak napi egy túra fog indulni, mindennap délben.
  • Legújabb látogatóközpontunk, Répáshuta mellett a Bükki Csillagda ugyancsak mind a négy napon kaput nyit csillagászat és űrkutatás világa iránt érdeklődőknek 9.30-tól 16.00-ig. Biztosítsák jegyüket online jegyvásárlással a honlapjukon keresztül.
  • A szilvásváradi Millenniumi Kilátóba ezen a négy napon 10 órától 16 óráig lépcsőzhetnek fel a különleges bükki panorámára vágyók. November 2. ezután szünnap lesz, majd minden héten szerdától vasárnapig 10-től 16 óráig tart nyitva a kilátó. Indulás előtt azért érdemes tájékozódni, de legkésőbb Szilvásváradon a parkolóban, mivel szélsőségesen rossz időjárás esetén a kilátó nem nyit ki.
  • A mátrafüredi Harkály Ház szombaton 10-től 17 óráig, vasárnap 10-től 15 óráig lesz nyitva. Hétfőn hasonlóan a szombati naphoz, 17 óráig, kedden 15 óráig várják az érdeklődőket. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mátrafüredi, ökoturisztikai és környezeti nevelési központja sok szempontból foglalkozik a Mátrával: mesél annak kialakulásáról, tájtörténetéről, élővilágáról, de képet kaphatunk a hegység természetvédelmi helyzetéről, illetve az ott dolgozó természetvédelmi őrök munkájáról. Mindezeket izgalmasan, élményszerűen tálalva.
  • Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület mind a négy nap 9 órától 16 óráig lesz nyitva, sőt egy plusz programmal is készülnek: október 29-én izgalmas időutazásra invitálja látogatóit az Ősmaradványok. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében induló túra során a Pannon-tó bükkábrányi fáitól szupervulkáni katasztrófán keresztül őstengeri óriáscápákig búvárkodhatnak a vállalkozó kedvű és bátor érdeklődők a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujánál. Regisztrálni szükséges, részletek ITT olvashatók.
  • Ám, ha inkább a természetben járnának, kihasználva a jó időt, akkor ajánljuk tanösvényeinket, amelyekről az INTERAKTÍV TÉRKÉPRE kattintva többet is megtudhatnak.

Október 29-re még egy különleges programot is ajánlunk: Borsod megye egyetlen, tartósan török birtokban volt várát, az Oszmán birodalom északkeleti határán állt Cserépvárat 1687. október 30-án szabadították fel a keresztény csapatok. Az esemény 335. évfordulóján ostromnappal emlékeznek a bükkaljai erősségben. Szakmai vezetett túra során mutatják be a középkori és török kori vár emlékeit. A föld alá mélyedve meglátogathatják a sziklába vájt, gabonatároló vermeket. Felderíthetik a váralján álló barokk kastély titokzatos átváltozásait, továbbá "házhoz megy a múzeum": megtekinthetik a Herman Ottó Múzeum „bőröndkiállítását” Cserépvár régészeti ásatásainak leleteiből, s a Bükk-vidék Geopark vándorkiállítása is látható lesz. További információ a plakáton:

Várjuk Önöket!

Kapcsolódó