Medvét láttak a BNPI területén? 2020.04.17. 16:30

Igazgatóságunk az elmúlt napokban több barna medvével kapcsolatos bejelentést kapott a Bükk és a Mátra területéről. A bejelentéseket minden esetben kivizsgálják a munkatársaink, s ha szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről.

Ugyan a legtöbb esteben a kivizsgálás során a helyszínen talált életnyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét, Igazgatóságunk óvatosságra int, hiszen pl. a legutóbbi, a vadászati hatóság és az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével 2020. 04. 15-én végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van. Ezért felhívjuk a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2018 végén, 2019 elején több helyszínes tájékoztató fórumot szervezett a helyi lakosság és a gazdálkodók számára Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében is, ahol az előadásokat követően konkrét válaszokat kaphattak a résztvevők arra, hogy mit kell tenni a medvével való találkozás esetén. Itt, illetve a 2019 év végi vadászati road show állomásain is elmondták az Igazgatóság dolgozói, hogy álhír, miszerint a medvéket, farkasokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság telepítené be a régióba. Ezeknek az állatoknak a fokozódó jelenléte a természetes élőhelykeresés eredménye - így az az információ sem helytálló, hogy nyomkövető chippel lennének ellátva.

Mit tegyünk, ha medvével találkoztunk?

Alapvetően ki kell jelenteni, hogy a medvével, farkassal való találkozásnak elég kicsi az esélye, hiszen jó esetben nem mennek az ember közelébe.

Igazgatóságunk munkatársai a nagyragadozókkal kapcsolatos megfigyeléseket ellenőrzik, indokolt esetben tájékoztatják a lakosságot. Bejelentéseiket a +36 30 861-3808 természetvédelmi ügyeleti telefonszámunkon tehetik meg.

Sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha valaki medvével találkozik. A medve, alapvetően kerüli az embert. Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak „szorult „ helyzetben, vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást.

Személyi védelem

  • A medve nem játék, a medvét el kell kerülni!
  • A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
  • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
  • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Vagyonvédelem

A) Állatállomány, méhkaptárak, mezőgazdasági termény védelme

  • Legelő állatok folyamatos őrzése, emberi felügyelettel és nagytestű őrzőkutyákkal
  • Az állatállomány éjszakai masszív védelme /zárt istálló/Megfelelő villanypásztor alkalmazása

B) Megfelelő hulladékkezelés

  • Rögzített és zárt hulladékelhelyezés (normál kommunális hulladék)
  • Rendszeres, lehetőleg napi hulladékszállítás (közterületi hulladéktárolók)

A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény.


Kapcsolódó