Lakossági tájékoztató a medvékről 2019.01.25. 12:28

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) január 23-án tájékoztató lakossági fórumot rendezett Ózdon, melynek témái az elmúlt években a környéken megjelenő barna medvékkel kapcsolatos információk, védekezési lehetőségek voltak.

A találkozó résztvevőit – vadászokat, gazdálkodókat, turistákat, érdeklődőket, a sajtó megjelent képviselőit és az előadókat – Dudás György, a BNPI általános igazgató-helyettese köszöntötte. Elmondása szerint a nagyragadozók egyre gyakoribbá váló hazai jelenléte, a barna medvék 2018-as látogatásai indokolták a tájékoztató kampány elindítását. A nemzeti park igazgatóság szeretne elébe menni az eseményeknek és megragad minden lehetőséget, hogy partnereket keresve, széleskörű összefogással mind többet tehessen az ezekkel az állatokkal való zavartalan együttélés érdekében.

Utána Bartha Csaba tájegységvezető, a BNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja üdvözölte a jelen lévőket, szólt az ózdi térség nagyragadozókkal kapcsolatos szerepéről. Ő is hangsúlyozta együttműködés fontosságát, illetve felajánlotta kollégái sokrétű tapasztalatait, az igazgatóság segítségét.

A fórum felvezetéseként a résztvevők az Euro Large Carnivore LIFE projekt keretében készített kisfilmet nézhettek meg. Ebben helyi állattartó, kiránduló, vadász mesélt a környezetében élő nagyragadozókkal való kapcsolatáról és jó példákat láthattak az együttélésre.

Elsőként Bakó Botond Zoltán (Herman Ottó Intézet) a barna medve természetvédelmi megítéléséről tartott személyes hangvételű előadást. Bemutatta a ragadozó jogi, európai és magyarországi helyzetét, állománynagyságát és annak változását. Megtudhattuk, hogy a kontinensen – így a szomszédos Szlovákiában és Romániában is – a medvék száma növekedett, aminek összetett, csak részben ismert okai és hatásai lehetnek.

Dr. Szemethy László (Pécsi Tudományegyetem) „Mi hasznunk származhat a nagyragadozók jelenlétéből?” című érdekes előadásában számos, szakmai körökben is elterjed nézetet cáfolt meg. Kiemelte, hogy meg kell ismerni, de nem szabad másoktól sematikusan átvenni a nagyragadozókkal kapcsolatban tapasztalatokat, mivel a helyi sajátosságok meghatározóak lehetnek.

Gombkötő Péter, a BNPI zoológiai szakreferense a barna medve hazai megjelenésének okait és az esetleges konfliktusok megelőzésének lehetőségeit mutatta be. Az ő előadásából is kitűnt, hogy az Északi-középhegység döntő része a faj számára potenciálisan alkalmas élőhely, így a jövőben a konfliktushelyzetek gyakoriságának növekedése várható. Elmondta, hogy a medvék ”okozta” vészhelyzetek kialakulásában döntően emberi okok állnak, így ezek megelőzésben kulcsfontosságú a megfelelő hulladékkezelés, a felelős emberi magatartás.

Dr. Patkó László (WWF Magyarország) az Euro Large Carnivore LIFE projekt ismertetése mellett kitért a nagyragadozó állomány monitorozásának nehézségeire is, és követendő szlovák példát mutatott az ellenérdekelt csoportok együttműködésére.

Utolsó előadóként Szép Ábrahám (Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület) mutatta be a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Programot. Előadásából kiderült, hogy Ózd térségében több gazdálkodóhoz kerültek kihelyezésre ingyenesen kuvaszok, melyek a BNPI által biztosított villanypásztorral együtt hathatós nagyragadozók elleni védelmet jelentenek a haszonállatok számára.

Valamennyi előadó szólt a jövőben várható konfliktushelyzetekről és azok megoldásáról, illetve kiemelte a medvével kapcsolatos alapvető viselkedési szabályok betartásának szükségességét, melyek a BNPI honlapján is megtalálhatóak.

Az estébe nyúló fórumot a személyi védelmet segítő eszközök bemutatása, a témához kapcsolódó kérdések-válaszok, majd kötetlen beszélgetés zárta.



Bartha Csaba

természetvédelmi tájegységvezető

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Kapcsolódó