Közösen a természeti kincsek védelméért 2020.11.18. 15:16

A természetvédelmi rendeltetésű területek megóvása mellett, az engedély nélkül quadokkal és terepmotorokkal közlekedők kiszűrése a cél.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség, Salgótarján Megyei Jogú Város, Cered, Bárna, Zabar Község Önkormányzatai közösen lépnek fel a természetvédelmi rendeltetésű területeken engedély nélkül quadokkal és motorokkal közlekedők ellen.

Ennek érdekében 2020. július 22-én munkacsoport alakult meg, amelynek elsődleges célja a Nógrád megyében található természeti területek, különösen védett természeti területek, és Natura 2000-es területeken található természeti kincsek megóvása.

A munkacsoport alakuló ülésén részt vett Dr. Somssich Gabriella r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Rónai Kálmánné a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Vass Miklós a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, illetve Salgótarján megyei Jogú Város képviseletében Szatmáry Zsolt irodavezető, valamint Cered, Bárna, Zabar községek polgármesterei is. Az értekezleten résztvevők között teljes egyetértés volt abban, hogy a természet védelme mindenki számára fontos és hogy a cél elérése érdekében a közös fellépés elengedhetetlen.

Az alakuló ülést követően a munkacsoport következő ülésén döntés született arról, hogy mivel nem a büntetés a fő cél, ezért a természetbe vezető utakon plakátok kihelyezésével hívják fel a figyelmet arra, hogy a természetvédelmi rendeltetésű területen quadokkal, terepmotorokkal engedély nélkül közlekedni veszélyes, és szabálytalan.

A plakátok kihelyezése után a célzott ellenőrzések november elején megkezdődtek. A rendőrök a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata és a polgárőrség tagjaival 2020. november 6-án és 8-án közös ellenőrzéseket hajtottak végre Cered, Zabar, Salgótarján, Karancsberény és Karancslapujtő környékén található erdős területeken.

Az akció során a hatóságoknak két fővel szemben kellett intézkedniük, akik házilag készített - hatósági engedély és jelzés nélküli - off-road járművekkel szabálytalanul közlekedtek a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet területén.

Nógrád megye erdős területein az elkövetkező időszakban a hatóságok részéről hasonló ellenőrzések várhatóak a szabálytalankodók kiszűrése érdekében.



Kapcsolódó