Gyümölcsfaültetés a fenntarthatósági témahéthez kapcsolódóan 2020.11.06. 09:39

A Fenntarthatósági Témahét keretein belül országos gyümölcsfa-ültetési kampány indult ,melyben hazánk nemzetipark-igazgatóságai is részt vesznek. 2020. november 6-án az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola udvarán egy „Egri Piros” nevű alma tájfajtát ültettünk végleges helyére.

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több civil, szervezet, és önkormányzat tesz lépéseket, kezdeményezéseket. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az idei évben is meghirdette a Fenntarthatósági Témahét című kezdeményezését, amelynek programjai a tervezett tavaszi időpont helyett őszre tolódtak ebben az évben. Idén az 5. jubileumi Fenntarthatósági Témahét kerül megrendezésre. Idén először az egész Kárpát-medencéből, így a határon túlról is kapcsolódhatnak iskolák a kezdeményezéshez. Eddig több mint 1700 iskola 380 000 diákja regisztrált a programba, ebből közel 120 iskola a határon túlról.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kapcsolódása a témahéthez:

A 2020. évi Fenntarthatósági Témahéttel kapcsolatban országos kampányok is meghirdetésre kerültek. Ilyen kampány ebben az évben a klímavédelem keretében meghirdetett országos iskolai faültetés is, melyhez a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrző Központ, valamint hazánk nemzetipark-igazgatóságai (köztük a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság) vállalták, hogy facsemetéket biztosítanak a jelentkező iskolák részére. Tavasszal a vírushelyzet, és az iskolabezárások miatt elmaradt a Fenntarthatósági Témahét és ezzel együtt a fatelepítés. Az ország iskolái közül 728-an regisztráltak a fatelepítési kampányba, nekik igazgatóságunk közel 50 facsemetét biztosít. Az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola udvarán e jeles alkalomból Rónai Kálmánné Igazgató Asszony, és az iskola igazgatója, Kékesi László Úr közösen ültettek el egy ’Egri Piros” fajtájú almafát.

Kapcsolódó