Földtani sokszínűségünk ünnepe a geoparkokban 2023.09.30. 17:20

Október 6. a földtani sokszínűség világnapja, erről az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán meghozott döntést követően a magyarországi UNESCO Globális Geoparkok is megemlékeznek.

Az eseménysort, miként a múlt évben, most is a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága által közösen szervezett tudományos ülés nyitotta meg, melyen a várományos Bükk-vidék Geopark földtudományi sokféleségét Holló Sándor ismertette.

Egy nappal később, október 7-én, a tradicionális geotóp napon a Novohrad-Nógrád Geopark Miocén Parkjában, Ipolytarnócon adtak betekintést a földtörténet izgalmas világába..

A természetvédelem védőszentjére is emlékezve az Állatok Világnapjával is összekötötték a rendezvényt, különleges programokkal hívták a látogatókat az Ősmaradványokhoz. A program a Globális Geoparkok Hálózata geodiverzitást népszerűsítő tevékenységének részét képezi, melynek legújabb, magyar nyelvű feliratos filmje itt,

angol nyelvű, múlt évi promóciós filmje pedig itt érhető el.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2 geopark tevékenységében is érdekelt, a geodiverzitás ünnepéről 2022. évben is megemlékezett.


A Bakony-Balaton Geopark facebook oldalán is elérhető a hír. Az UNESCO is kiemelten ünnepli bolygónk földtani örökségének gazdagságát. Legyünk méltó részesei, részei a földtörténet jelenkori eseményeinek, rajtunk is múlik, hogy az utókornak mit hagyunk hátra.

Kapcsolódó