Felelősen a természetben 2020.04.23. 09:57

A mostani időszakban is ajánlott a természetben feltöltődni, szigorúan betartva a vonatkozó egészségügyi előírásokat.

Valós örömmel várjuk a turistákat a Bükkbe, kapcsoljanak és kapcsolódjanak picit ki a feszültségekkel terhes és jórészt szobafogságra ítélt helyzetükből.

Ugyanakkor kérjük Önöket, tegyék ezt tisztelve a Természetet! Ne dobálják szét a szemetet, vigyék azt haza magukkal – az üres PET palack nem csak könnyebb, de laposra taposva kisebb helyet is foglal el, csakúgy, mint a konzerves doboz, vagy a tartalmától megfosztott csokipapír, szalvéta, műanyag zsák.

A kint-tartózkodást meghosszabbítandó, egyesek fa- és cserjefelhasználással kunyhót építenek kilátópontokra vagy azok közelébe, elrontva ezzel az odalátogatók élményét, károsítva az érzékeny sziklagyepeket, vagy akár egy fokozottan védett növény- vagy állatfaj veszélyeztetését, károsítását, akár elpusztítását is okozva. Ezen létesítmények építése tilos, kérjük, kerüljék ezek megépítését!

Tüzet pedig ne rakjanak, s arra alkalmas építményt se létesítsenek! Egyrészt, védett természeti területen a tűzgyújtás – a kijelölt tűzrakóhelyek kivételével – engedélyköteles tevékenység. Arról, hogy adott helyen van-e arra kijelölt tűzrakóhely, kihelyezett tájékoztató tábla ad felvilágosítást. Ennek hiányában viszont tilos a tűzgyújtás! Másrészt, jelenleg a Bükk-ben tűzgyújtási tilalom van érvényben, melynek értelmében az arra kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos tüzet rakni!

Illegális tűzrakással vagy szemeteléssel pedig épp’ azt a gyönyörű Természetet csúfítják el és veszélyeztetik, melyet meglátogatni s abból erőt meríteni kijöttek.

A természetvédelmi őrszolgálat munkatársai kiemelten figyelik minden időszakban a szemetelést, és a tűzrakási tilalom betartását. Azonban rájuk is többlet terhet ró az illegális tűzrakóhelyek felszámolása.

Kérjük tehát, tiszteljék és óvják a Természetet! Köszönjük.


Kapcsolódó