Farkasszinkron: fontos információkhoz juthatunk 2021.12.08. 10:19

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a kiemelt fajok tekintetében rendszeres monitorozást végez megfigyelésekkel, életnyomok értékelésével, genetikai mintavétellel, laboratóriumi vizsgálattal és az adatok elemzésével.

A folyamatos adatgyűjtést jelentős mértékben megerősíti, kiegészíti az Igazgatóság Dél-Hevesi Tájegysége által a sasokra kidolgozott módszertana alapján – a 28 éve folyamatosan – végzett sasszinkron. Egy adott napon, kis csoportokban a teljes fókuszterületen megszámláljuk és rögzítjük a megfigyeléssel megállapítható adatokat a sasokról. Azóta minden évben, változatlan bejárási útvonalak mentén elvégezzük a számlálást, mely további szakmai szervezetek közreműködésével már az egész országra kiterjed.

A módszer a farkasok esetében is jól hasznosítható. 2020. évben a működési területünk mindhárom megyéjében végrehajtottuk a farkasszinkront.

Farkasok csapája friss hóban, a Bükkben (Gombkötő Péter felvétele)

Legjobb eredményeket a megfelelő hóborítottság esetén remélünk, ezért ismét tervezzük az állomány nyomainak megfigyelési felmérését. A munka hatékonyságát fokozza, ha a természetvédelmi szakemberek felmérő csoportjait további szakemberek segítik és a célterületeket nagyobb létszám esetén alaposabban megfigyelhetjük és bővíthetjük is azt.

Ebben a munkában aktív együttműködő partnereket találtunk a 2021. december 3-án, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Füzér Község Önkormányzata által szervezett „Együttélés a farkassal...” című konferencián, melynek tárgya volt az Észak-Magyarországon megtelepedett farkaspopuláció hatása az állattartásra, a vadgazdálkodásra és a turizmusra.

Az Igazgatóság az agrárgazdasági kamara képviselőivel, gazdálkodókkal és vadgazdálkodókkal megállapodott abban, hogy januárban elindítjuk a közös munkát a farkasok létszámának meghatározására.

  • A hónap elején egy felkészítő megbeszélést tartunk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közreműködésével a monitorozás jellemzőiről és protokolljáról.
  • Megfelelő hóborítottság esetén, a tervek szerint január végén, az Igazgatóság szakmai koordinációjával megtartjuk a farkasszinkront.

A közösen végzett munka megfigyelési és számlálási adatai szolgáltatnak alapot a farkasállomány nagyságának becslésére, területi eloszlására.

Célunk a farkasok, és egyéb nagyragadozók állományáról, jellemzőiről Igazgatóságunk működési területén a lehető legpontosabb információk összegyűjtése a jövőbeni feladatok meghatározása érdekében.

Kapcsolódó

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022.08.23. 15:40
Ipolytarnoc; Unser Aufenthalt im Nirgendwo[26.5.2022- 5.6.2022.; 28.6.2022.-7.7.2022]Während unseres Freiwilligendienstes wohnten wir insgesamt einen Monat in Ipolytarnóc, einmal Anfang Juni und einmal Anfang Juli. Das Visitorcenter gehört nicht direkt zum Bükk Nationalpark wird aber vom Direktorat mitverwaltet. Wir wohnten in einem der Gästehäuser am Waldrand und hatten immer mal wieder pelzigen Besuch durch den dort lebenden Kater. Unsere Arbeit war etwas anders als im Direktorat, wir saßen nicht im Büro sondern waren meist draußen unterwegs. Bevor wir nach Ipolytarnóc fuhren gab uns Balázs Excel Tabellen über verschiedene Wanderpfade rund um Ipolytarnóc. Unsere Aufgabe war die Pfade abzulaufen, die Infotafeln mit einem GPS-Gerät zu markieren und alles mit Fotos festzuhalten. Anschließend trugen wir alle Auffälligkeiten in den Tabellen zusammen. Eine weitere unserer Aufgaben war etwas sehr besonderes, Ipolytarnóc ist für seine Fülle und Qualität an Fossilien bekannt und noch ist längst nicht alles freigelegt. Wir durften die Ausgrabungen weiterführen und uns selbst als Archäologen versuchen. Die Arbeit machte viel Spaß aber natürlich war auch die Umgebung traumhaft schön. Unsere Unterkunft befand sich mitten im Wald, was wir durch kleine Ausflüge und Spaziergänge nutzen Während unseres zweiten Aufenthaltes fand die Reevaluation statt, mehr dazu können sie im Blogeintrag „Hoher Besuch in Ungarn“ lesen.
Tovább olvasom