Cápakaland Ipolytarnócon 2021.07.22. 14:53

Az Ipolytarnóci Miocén Parkban rendkívüli cápaveszélyt hárítottak el a terület dolgozói. Az oknyomozó Ásatag utána járt a dolgoknak. Megállapította, hogy nem a hajózhatónak titulált Ipoly-folyón úszott fel a porcos halak egyik rettegett példánya.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Lombkorona kávézója előtti tavacska ma reggel 9 órakor még békés képet mutatott.

Akkor még senki sem sejtette, hogy az Ősvilági Pompeji idilli képe hamarosan megváltozik. Habár egykoron a Paratethys-sekélytenger uralta a tájat, de már vagy 18 millió éve nem láttak cápát Ipolytarnócon. Igaz, hogy van egy gazdag cápafogas homokkő rétege, amelynek maradványait megkövesedett madárnyelveknek tartotta a helyi néphiedelem, no meg a cápákat egy kiadvány és interaktív kiállítás is megénekli az Ősfenyő Belépő látogatóközpontban, de ez idáig úgy gondolták, hogy éghajlat változás ide vagy oda, ma már nem kell cápaveszélytől tartani.

Nagyon nagyot tévedtek, pedig tudhatták volna, hogy Ipolytarnócon megelevenedik a múlt! A geológiai tanösvényen folytatott kutatások eredményeinek magas szintű interpretálása is alátámasztja ezt.

Reggel 10 órakor riasztották a terület munkatársait, hogy a tavacska fenekéről furcsa hanghullámok terjednek szét és véressé változott a víz színe, valami áramlik felfelé.

A helyszínre siető dolgozóknak az utolsó pillanatban sikerült megfékezniük a múltnak mélységes mély kútjából felszínre tört óriásfogú cápát. Sikerült kipányvázniuk a Carcharodon megalodon fiatal példányát, amelynek néhány foga a küzdelem során ki is tört, s habár véres harapása sérüléseket okozott, de szerencsére azok nem bizonyultak halálosnak. A lenyugodott cápa biztonságosan be lett fogva, a területre látogatók is találkozhatnak vele.

Az Ásatag is biztatja az olvasókat, érdemes a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujához, a rejtelmekkel teli Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz jönni!


Kapcsolódó