Bemutatóhelyeink akár díjmentes vonatos utazással is felkereshetők 2024.04.24. 14:00

A jó idő és az osztálykirándulási időszak beköszöntével egyre több iskolai csoport keresi fel bemutatóhelyeinket és látogatóközpontjainkat, melyek akár díjmentes vonatos utazással is elérhetők a MÁV-nál előre bejelentett csoportok és kísérőik számára.



A vasúttársasággal történő csoportos utazás esetén a MÁV-START Zrt. utazási kedvezményeket biztosít nemcsak a 14 éven aluli gyermekek, de kísérőik számára is.

Összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:
  • Fontos, hogy a díjmentes kísérői kedvezményt csak az előzetesen bejelentett és visszaigazolt csoportoknál lehet igényelni.
  • A csoportos utazási igényt a tervezett utazás előtt legalább 5 munkanappal javasolt bejelenteni a vasúttársaságnál. Az utazók akkor is jelezzék a csoport utazását, ha a csoport tagjai ország- vagy vármegye bérlettel rendelkeznek. A bejelentés megtehető a vasúttársaság honlapján kialakított felületen az adatok megadásával, e-mail-ben (a szolgáltatás-értékesítő részére a kitöltött "Bejelentés csoportos utazáshoz" nyomtatvány megküldésével) vagy személyesen. A visszaigazolás az utazást megelőző 3. nap 14 óráig a bejelentésben megadott e-mail címre történik. A szervezőnek a visszaigazolást követően, de legkésőbb az utazás előtti napon kérnie kell a csoportos menetjegy kiállítását, a Bejelentésben rögzített feltételek alapján.
  • A csoportos utazásért felelős kísérőnek a Bejelentés pénztártól visszakapott példányát a menetjegyekkel együtt az utazás befejezéséig meg kell őriznie. A visszaigazolás és díjmentes elszámolás hiányában a kísérők csak az alanyi jogon járó kedvezményüket vehetik igénybe.
  • A csoportos utazások esetében a MÁV-START Zrt. javaslata alapján érdemes elsősorban a kedd-szerda-csütörtöki napokat választani, valamint a reggeli és délutáni csúcsidőn kívül utazni, a zsúfoltság elkerülése érdekében.


MÁV utazási kedvezmények csoportos utazás esetén:

14 éves korig minden gyermek utazása díjmentes. A kísérők kedvezményét a megkezdett 10 fő gyermekenként kell számolni (kivéve díjmentes múzeumlátogatás) az alábbiak szerint:

  • Az óvoda által kiállított Bejelentés alapján (intézmény bélyegzője szükséges) legalább 6 fő óvodás gyermek együttes utazása esetén megkezdett 10 fő gyermekenként a velük utazó 3 fő kísérő díjmentes menetjegyváltásra jogosult.
  • Az állami gondozott gyermekek legalább 3 fős csoportja és az őket kísérő 2 fő nevelő a gyermekotthon vagy a nevelőszülői hálózat működtetője által az utazás napjára kiállított bejelentés alapján jogosult a kedvezményre (intézmény bélyegzője szükséges).
  • Legalább 6 fő 10 éven aluli gyermek együttes utazása esetén megkezdett 10 fő gyermekenként 2 fő kísérő jogosult a díjmentes menetjegy váltására.
  • A nappali oktatás munkarendje szerint folyó oktatásában részt vevő legalább 6 fő 10 éven felüli diák utazása esetén, megkezdett 10 fő diákonként 1 fő kísérő jogosult a díjmentes utazási kedvezményre.
  • A 14 év feletti, nappali tagozatos diákok legalább 6 főből álló csoportos utazása esetén az utazás szervezője által kiállított Bejelentés alapján 50%-os mérséklésű menetjegy vagy kedvezményes vármegye- illetve országbérlet váltására, valamint megkezdett 10 fő diákonként 1 fő kísérő díjmentes kedvezményre jogosult.
  • A Szátv. hatálya alá tartozó 14-től 18 éves korú, a legalább 10 főből álló gyermekek csoportja és a velük utazó 2 nagykorú kísérő előzetes Bejelentés alapján és a Magyar igazolvány felmutatása mellett, évente egy alkalommal díjmentes utazásra jogosult. A jegykiadóhely a menetdíj elszámolást a csoport valamennyi tagja Magyar igazolványának 1. mellékletében a tárgyévre vonatkozóan előjegyzi.


Forrás: mavcsoport.hu

További információk: https://mavapp.hu/csoportos-utazas és https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utaza...

Kapcsolódó