Befutó megérkezett Tarnaszentmiklósra 2021.03.26. 09:25

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-hevesi Tájegységében tartott magyar szürke szarvasmarha tehenei között 2016 óta ugyanaz a három tenyészbika fedez - név szerint Vő, Burnót és Téma.

A tenyészbikák aktív jelenlétének bizonysága minden évben a borjak magas számában tükröződött vissza, ezek alapján elmondható, hogy teheneink ellési százaléka eddig minden évben 90% felett volt.


Az állatállomány növelése érdekében a 2019-es és 2020-as évben született üsző borjak közül elkezdtük kiválogatni azokat az egyedeket, akiket továbbtenyésztésre alkalmasnak találunk, így azok háromévesen bekerülhetnek majd az anyagulyába. A beltenyésztés elkerülése miatt viszont szükségessé válik az apaállatok cseréje. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, három év használatra ingyen biztosít tenyészbikát a saját tagjainak tenyészetébe. Élve ezzel a nagyszerű lehetőséggel, majd számbavéve a teheneink genetikai hátterét, megkértük az egyesület tenyésztési bizottságát, hogy ajánljanak nekünk megfelelő apaállatot. Ennek eredményeként került hozzánk – első körben egy – fiatal, hároméves tenyészbika.

A Befutó névre keresztelt fiatal bika március 17-én érkezett meg a tarnaszentmiklósi állattartó telepünkre, ahol jelenleg karanténban van megfigyelés alatt. Reményeink szerint a következő évben már sok borjúnak lesz Befutó a felmenője.

Kapcsolódó