A medve nem játék! 2018.06.19. 13:40

Mint arról az elmúlt napokban már beszámoltunk, több medve-észlelés is volt a térségünkben. A medve alapvetően kerüli az embert. Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák, ellenben azt nem szabad elfelejteni: a medve nem játék, a medvét el kell kerülni!

Fontos hangsúlyozni, és megfogadni néhány hasznos tanácsot, mit tegyünk, ha véletlenül találkozunk egy medvével. A medvével nem szabad barátkozni, bármilyen korú, ivarú is legyen. Jó tudni, a medvebocs közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van, így nem véletlenül, a legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!

A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Akár folyópartokon, mezőkön vagy erdőben járunk, és véletlenül medvével találkozunk, és az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.

Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről. Kutyasétáltatás esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.

Ne keressük, ne kutassunk utána és véletlenül se próbáljuk meg fényképet vagy videó felvételt készíteni a medvéről!

Az emberek és a medve biztonsága érdekében a Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan kint vannak és figyelemmel kísérik a területet, viszont arra kérik a lakosságot, ha medvét látnak, jelezzék a természetvédelmi őrszolgálat +36 30 861-3808 ügyeleti telefonszámán.

Fontos tudni: a barna medve Magyarországon fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli elejtése bűncselekmény.

Kapcsolódó