A földrengés után berekesztették a konferenciát 2023.09.10. 21:26

A Marokkóban megrendezésre került 10. UNESCO Globális Geoparkok Konferenciája 4. napjának éjszakáján földrengés pusztított.

A konferencia résztvevői közül senki sem sérült meg, de a megrázó élmény után az éjszakát többnyire szabad ég alatt töltötték. Az UNESCO Globális Geopark vezetői és a helyi szervezők felmérték a helyzetet. A résztvevőket egy sátorban információkkal, étellel, itallal látták el.

Zouros Nikolas elnök úr mindenkit nyugalomra intett, majd bejelentette, hogy a konferenciát megszakítják, a szombati előadások törlésre kerülnek.

Egy perces néma felállással adóztunk a természeti katasztrófa áldozatainak.

Sajnos a rendkívüli helyzetre tekintettel a Bükk-vidék Geopark Megyeri Balázs által elkészített prezentácója is elmaradt.

A délután folyamán a záró ceremónia egyszerűsített formában került megtartásra, majd módunk nyílt közvetlen segítségnyújtásra. A résztvevők önkéntes véradásra jelentkezhettek, közöttük a Bükk-vidék Geopark képviselői is adtak vért.

A vasárnapra és hétfőre tervezett programok elmaradnak.

A tragédia és fájdalom, amit a térség lakóinak át kell élni - leírhatatlan. A már elszenvedett veszteségek mellett az utak mentén, a parkokban családok sokasága éjszakázik. Az elmaradt rendezvényrész részvételi díjait a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Marokkónak adományozta a földrengés kárelhárításaira.

Kívánjuk a vendégszerető Marokkónak, hogy mielőbb legyen úrrá a nehézségeken!


Hétfőn a Magyar Református Szeretetszolgálathoz csatlakozva Geoparkunk munkatársai segédkeztek a szükséges élelmiszerek bevásárlásában, amiket az önkéntesek elszállítottak a Marrákestől 200 km-re, a földrengés epicentrumának számító Atlasz-hegység területére a túlélőknek.

Kapcsolódó