Madarakat is mentenek a Baglyas-kő vári látogatóközpontnál 2022.10.28. 09:41

Amellett, hogy jó kikapcsolódási lehetőségként Salgótarján környékének kultúrtörténeti, földtani és a Nógrádi Tájegység természeti értékeit is megismerheti a látogató a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban, addig sérült, védett madarak ugyancsak átmeneti otthonra lelhetnek ott.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság salgótarjáni telephelyén már 2010-től madármentő állomás működik. Évente közel 200 vadon élő madár, emlős és hüllő fordul meg a tájegység központjában. Ezek az élőlények szárnysérültek, csonkolt szárnyúak, fészekből kiesett, áramütéstől, vagy ütközéstől sérült állatok. Van, hogy kobzás útján kerül ápolásra szándékosan, vagy nem szándékosan tartott védett madár. Az ide érkező tollasok közül sok elpusztul, de a kisebb sérülésekkel érkezők állatorvosi, vagy anélküli ápolás után újra visszakerülnek a számukra megfelelő élőhelyre. Legfőbb cél a repatriálás, azaz a madarak gyógyulás utáni visszaengedése a természetbe, azonban van néhány állandó lakó is, akik sérülésük miatt már nem képesek az önálló életre.

Jelenleg 8 különböző faj (egerészölyvek, barna rétihéják, vörös vércsék, karvaly, kabasólyom, holló, kuvik és fehér gólyák) kap ellátást az állomáson, de ez a szám változó. Az azonos fajú példányok közös életteret kapnak, de lehetőségek szerint külön röpdében kerülnek elhelyezésre az egyedek. A Nógrádi Tájegység munkatársai, a Magyar Madártani Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportjának tagjai és a lelkes önkéntesek mindent megtesznek a látogatóközpontba került állatok ellátásáért, hiszen minden segítség több és több egyedet menthet meg.

Kapcsolódó