Planetáriumi műsorok ismertetése

Bejelentkezett csoportjaink az alábbi filmek közül választhatnak:


A Földtől az Univerzum határáig (From Earth to Universe) - 2015
Hossz: 32p
Ajánlott korcsoport: 8+

Lenyűgöző utazás térben és időben, ahol megismerhetjük az Univerzumról alkotott tudományos elképzeléseket. Élvezze az utazást és ismerje meg a tudományos felfedezések útját az ókori görög csillagászok elméleteitől a mai legnagyobb teleszkópok által feltárt csodákig.
Az erdő állatai és a világűr (Furry Astronauts) - 2015
Hossz: 25p
Ajánlott korcsoport: 5-7

Az erdő lakói furcsa zajt hallanak, lehet hogy az egy rakéta? Nézzük meg a felettünk levő csillagokat,csillagképeket és bolygókat... és énekeljük el a gyerekslágert együtt!
Kozmikus eredetünk felfedezése (In Search of our Cosmic Origins) - 2010
Hossz: 28p
Ajánlott korcsoport: 12+

Tudományos, ismeretterjesztő műsor a múltunk felfedezéséről! Ariane, egy fiatal csillagász elkalauzol bennünket egy egyedülálló helyszínére, a Chile-i Atacama sivatagba, ahol megismerkedhetünk a világ egyik legnagyobb és legmodernebb távcsőkomplexumával az ALMA-val. Innen indulunk tovább a Tejútrendszeren át a legtávolabbi galaxisok egyikébe.
Lehetsz különleges! Egy átlagos kiscsillag nem átlagos kalandjai (Little Star, That could) - 2009
Hossz: 35p
Ajánlott korcsoport: 4-8

Történet egy átlagos sárga kis csillagról, aki saját bolygókat keres, hogy megvédje és melegítse őket. Útja során találkozik más csillagokkal, megtudja, mitől különlegesek az egyes csillagok, és felfedezi, hogy a csillagok együtt csillaghalmazokat és galaxisokat alkothatnak.
Műholdak mindennapjainkban (SATELIX) - 2018
Hossz: 26p
Ajánlott korcsoport: 6+

Egész nap velünk vannak. Amikor felébredünk, iskolába, munkába vagy kirándulni megyünk, este pedig amikor a családunkkal töltjük az időt. Az éjszaka sötétjében őriznek minket, amíg alszunk. Nélkülük nem lenne navigáció az autónkban vagy mobiltelefonunkban, pontos időjárás-előrejelzés... Hogy mik ezek? Ezek bizony a műholdak!
Az Űr - A következő lépés 3D (Space Next 3D) - 2016
Hossz: 38p
Ajánlott korcsoport: 6+

A film a repülést mutatja be a múltban, a jelenben és a jövőben. A csillagok eléréséhez vezető út repülési álmainkkal kezdődött, és elvezetett a holdra szálláshoz, űrszondák küldéséhez a Naprendszerbe és azon túlra. Bepillanthatunk a holnapba is, a magáncélú fejlesztések és a nemzeti űrprogramok hihetetlen lehetőségeibe, valamint a ma még csak fantasztikus, de a távoli jövőben megvalósulható programokba.
Az első csillagászok (The First Stargazers) - 2015
Hossz: 25p
Ajánlott korcsoport: 8+

Utazz vissza az időben, és fedezd fel, hogyan tapasztalták meg az első csillagászok a föléjük boruló égboltot. Túravezetőnk Nashira, egy barátságos időutazó, aki már sokszor járt a Földön. Megfigyelhetjük pl. az első csillagászt, aki 30 000 évvel ezelőtt állatcsontból holdnaptárt készített. Láthatjuk az ősi gízai piramisokat és azok égbolthoz való igazodását.
A Nap - Életadó csillagunk története (The Sun, Our living star) - 2018
Hossz: 24p
Ajánlott korcsoport: 8+

A Nap négy és fél milliárd éve ragyog a világunkra, a bőrünket melegítő fényt minden ember érezte, aki valaha élt a Földön. Napunk a legközelebbi csillag, bolygónk erőműve, annak az energiának a forrása, amely szeleinket, időjárásunkat, azaz egész életünket hajtja. A Nap tüzes korongjának áthaladása az égen - napról napra, hónapról hónapra - az egyetlen módja volt annak, hogy számtalan múltbeli civilizáció mérni tudja az idő múlását.
Voyager - Az örök égi vándor 3D (Voyager 3D) - 2019
Hossz: 27p
Ajánlott korcsoport: 6+

A film izgalmas történetet mesél el az emberiség történelmének legfigyelemreméltóbb űrmissziójáról. 1977-ben két űrszondát indítottak a Naprendszer legtávolabbi bolygóinak megismerésére. Ezek az űreszközök nagyban gazdagították ismereteinket a távoli világokról.
Két kis üveglencse - A távcsövek csodálatos világa (Two Small Pieces of Glass) - 2009
Hossz: 23p
Ajánlott korcsoport: 14+

A filmben két tinédzser diák megtanulja, hogyan segített a teleszkóp megérteni helyünket az űrben, és hogyan bővítik az Univerzumról alkotott ismereteinket. Egy csillagásszal folytatott beszélgetésük során a diákok megértik, hogyan működnek a távcsövek, és hogyan használják a világ legnagyobb obszervatóriumai ezeket a műszereket.

Kapcsolódó