Planetárium

„Érintsd meg a csillagokat!”

A Közép-Európában páratlan élményt nyújtó planetáriumunk 50 férőhelyes. Az égbolt csodáit a 8 méter átmérőjű, különleges – perforált alumíniumból készült – kupolán jelenítjük meg. A minden várakozást felülmúló több, mint 100 négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben. Az összhatást a Dolby Digital hangrendszer teszi teljessé.

A nézőtér középső területén elhelyezhető projektor konferenciák tartására ad lehetőséget.

A planetárium akadálymentesített, 1 fő részére biztosított a kerekesszékes elhelyezkedés.

Ismeretterjesztő filmjeink a teljes kupolát betöltő, úgynevezett „fulldome” filmek. Közöttük találhatunk háromdimenziós, térhatású filmeket, ahol szinte megérinthetjük a világegyetem égitestjeit. Ezek megtekintéshez aktív szemüveget biztosítunk. Választható gyerekeknek vagy felnőtteknek szóló, magyar és angol nyelvű vetítés.

Élőszavas előadásainkon tudományos igényű ismereteket közvetítünk Naprendszerünkről és a világegyetemről.

Planetáriumi filmlista, amelyből a bejelentkezett csoportjaink válogatnak:

Eredeti címMagyar cimGyártási évKorcsoportHosszNyelvLeírás
COSMIXHogyan legyünk űrhajósok?20186-1014 percmagyarElgondolkoztál már azon, hogyan végzik a munkájukat az űrhajósok?
A film megtekintése után teljesen világos lesz számodra!
Megtudhatod, hogyan néz ki egy űrrepülés, és hogyan kell felkészülni rá.
Egy űrrakétában fogsz utazni a Nemzetközi Űrállomásra!
Megtanulsz az űrben aludni, kozmikus ételt főzni, kozmikus WC-t használni, és – csak a biztonság kedvéért – megfelelően megmosakodni. A végén egy vörösen izzó űrhajó kabinjában visszatérünk a Földre.
From Earth to UniverseA Földtől az Univerzum határáig20158+32pmagyar, angol, német, cseh, francia, hindi, horvát, , olasz, orosz, szlovák, thaiLenyűgöző utazás térben és időben, ahol megismerhetjük az Univerzumról alkotott tudományos elképzeléseket. Élvezze az utazást és ismerje meg a tudományos felfedezések útját az ókori görög csillagászok elméleteitől a mai legnagyobb teleszkópok által feltárt csodákig.
Furry AstronautsAz erdő állatai és a világűr20155-725pmagyarAz erdő lakói furcsa zajt hallanak, lehet hogy az egy rakéta? Nézzük
meg a felettünk levő csillagokat, csillagképeket és bolygókat... és
énekeljük el a gyerekslágert együtt!
GalaxiesGalaxisok201612+15pmagyarBevezető a galaxisokba világába. A film a galaxisok osztályozásáról és annak történetéről szól.
In Search of our Cosmic OriginsKozmikus eredetünk felfedezése201012+28pmagyarTudományos, ismeretterjesztő műsor a múltunk felfedezéséről! Ariane, egy fiatal csillagász elkalauzol bennünket egy egyedülálló helyszínére, a Chile-i Atacama sivatagba, ahol megismerkedhetünk a világ egyik legnagyobb és legmodernebb távcsőkomplexumával az ALMA-val. Innen indulunk tovább a Tejútrendszeren át a legtávolabbi galaxisok egyikébe. Megismerkedhetünk a csillagok és bolygók kialakulásával, és megérthetjük hogy az ALMA hogyan segít megválaszolni az élet eredetével kapcsolatos kérdéseket.
LightA Fény20156+7pmagyar, angol, német, orosz2015 a fény nemzetközi éve volt, ennek alkalmából készült ez a fulldome mozi, ahol a planetárium látogatói egy rövid utazáson vehetnek részt a fény világában.
A fény sokkal több módon befolyásolja az életünket, semmint azt elsőre gondolnánk. Ez a rövidfilm lenyűgöző, de közérthető módon mutatja be a fény természetét és a hozzá kapcsolódó jelenségeket.
Mit jelent az embernek a fény? Mindent, amit tudni érdemes a fényről!
Little Star, That couldLehetsz különleges! Egy átlagos kis csillag nem átlagos kalandjai20094-835pmagyarTörténet egy átlagos sárga kis csillagról, aki saját bolygókat keres, hogy megvédje és melegítse őket. Útja során találkozik más csillagokkal, megtudja, mitől különlegesek az egyes csillagok, és felfedezi, hogy a csillagok együtt csillaghalmazokat és galaxisokat alkothatnak. Végül a csillag megismerkedik a Naprendszerünkkel kapcsolatos alapvető információkkal.
SATELIXMűholdak mindennapjainkban20186+26pmagyarEgész nap velünk vannak. Amikor felébredünk, iskolába, munkába vagy kirándulni megyünk, este pedig amikor a családunkkal töltjük az időt. Az éjszaka sötétjében őriznek minket, amíg alszunk. Nélkülük nem lenne navigáció az autónkban vagy mobiltelefonunkban, pontos időjárás-előrejelzés, sőt, sok mindennapi tárgy sem. Hogy mik ezek? Ezek bizony a műholdak! A műholdas technológiák minden nap segítségünkre vannak. Ők a kontinenseken átívelő nemzetközi együttműködés szimbólumai. És talán lehetővé teszik számunkra, hogy még vagy ezer évig éljünk ezen a bolygón. Nem hiszed? Gyere és nézd meg ezt a műholdakról szóló filmet!
Space Next 3DAz Űr - A következő lépés (3D)20166+38pangol, magyarA film a repülést mutatja be a múltban, a jelenben és a jövőben.
A csillagok eléréséhez vezető út repülési álmainkkal kezdődött, és elvezetett a holdra szálláshoz, űrszondák küldéséhez a Naprendszerbe és azon túlra.
Bepillanthatunk a holnapba is, a magáncélú fejlesztések és a nemzeti űrprogramok hihetetlen lehetőségeibe. A film bemutatja többek között a jövőben megvalósuló bolygóközi utazásokat, az aszteroidabányászatot, amelyek minden bizonnyal felfedezők, tudósok és álmodozók generációját inspirálja majd.
The First StargazersAz első csillagászok20158+25pmagyarUtazz vissza az időben, és fedezd fel, hogyan tapasztalták meg az első csillagászok a föléjük boruló égboltot. Túravezetőnk Nashira, egy barátságos időutazó, aki már sokszor járt a Földön. Megfigyelhetjük az első csillagászt, aki 30 000 évvel ezelőtt állatcsontból holdnaptárt készített. Láthatjuk az ősi gízai piramisokat és azok égbolthoz való igazodását. Megnézzük a Parthenon, az Alexandriai Könyvtár, Stonehenge és az Abu Simbel-templom lenyűgöző digitális újraalkotásait. Ihletet meríthetünk az első csillagászokból, akik lefektették a modern csillagászat alapjait.
The Sun, Our living starA Nap - Életadó csillagunk története20188+24pmagyar, angol, németA Nap négy és fél milliárd éve ragyog a világunkra, a bőrünket melegítő fényt minden ember érezte, aki valaha élt a Földön. Napunk a legközelebbi csillag, bolygónk erőműve, annak az energiának a forrása, amely szeleinket, időjárásunkat, azaz egész életünket hajtja. A Nap tüzes korongjának áthaladása az égen - napról napra, hónapról hónapra - az egyetlen módja volt annak, hogy számtalan múltbeli civilizáció mérni tudja az idő múlását. Ne tévesszen meg minket a terminológia; bár Napunk egy tipikus törpecsillag, mégis másodpercenként 600 millió tonna hidrogént “éget” el és 500-szor nagyobb, mint a Naprendszer összes bolygója együttvéve. Fedezze fel velünk Napunk titkait, ismerje meg soha nem látott képek segítségével életadó csillagunk rejtelmeit.
Two Small Pieces of GlassKét kis üveglencse - A távcsövek csodálatos világa200914+23pmagyar, angol, német, arab, cseh, olasz, kazah, oroszA filmben két tinédzser diák megtanulja, hogyan segített a teleszkóp megérteni helyünket az űrben, és hogyan bővítik az Univerzumról alkotott ismereteinket. Egy csillagásszal folytatott beszélgetésük során a diákok megértik, hogyan működnek a távcsövek, és hogyan használják a világ legnagyobb obszervatóriumai ezeket a műszereket. A diákok a planetárium közönségével együtt felfedezik a Galilei-holdakat, a Szaturnusz gyűrűit és a galaxisok spirális szerkezetét. Megismerkednek Galilei, Huygens, Newton, Hubble és még sok más tudós felfedezéseivel is.
Voyager 3DVoyager - Az örök égi vándor (3D)20196+27pmagyar,angol, oroszA film izgalmas történetet mesél el az emberiség történelmének legfigyelemreméltóbb űrmissziójáról. 1977-ben két űrszondát indítottak a Naprendszer legtávolabbi bolygóinak megismerésére.
Ezek az űreszközök nagyban gazdagították ismereteinket a távoli világokról. Most, négy évtizeddel a fellövésük után felfedezik a csillagközi teret. Mint két palack, amelyet a kozmikus óceánba dobtak, mindkét szonda egy csillagközi üzenetet hordoz – az Arany Lemezt, amelyet idegen civilizációknak szántak.

Kapcsolódó