Látogatói információk

A Bükki Csillagda a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csillagászati látogatóközpontja.

Célja, hogy a tudomány, élmény, interakció hármasával a nagyközönség részére lehetőséget biztosítson arra, hogy a csillagászat mindenki számára érthetőbbé, befogadhatóbbá váljon. Az ismeretterjesztés, oktatás és nevelés mellett interaktív módon szórakoztat. A VR (virtuális valóság) elemek használatával pedig bárki számára lehetővé válik egy űrutazás.

1. A Bükki Csillagda nyilvános, a nagyközönség számára belépőjegy ellenében látogatható intézmény. A különböző típusú belépőjegyek árát, az ezekkel igénybe vehető szolgáltatások körét, a nyitvatartási időt a hivatalos tájékoztató fórumnak minősülő www.bukkicsillagda.hu honlap tartalmazza, valamint a helyszínen is megtekinthető. A Bükki Csillagda komplex programja kb. kétórás. A komplex programok kezdő időpontjai 10.00, 12.00, 14.00. Javasoljuk, hogy minimum 15 perccel a program megkezdése előtt érkezzenek a helyszínre.

2. A Bükki Csillagdába belépőjegyet a helyszínen és a www.bukkicsillagda.hu oldalon online módon is meg lehet megvásárolni.

3. A megváltott belépőjegy egyszeri belépésre jogosít a látogatóközpont különböző tereibe. A belépőjeggyel látogatható terek, termek: kiállítóterem, planetárium, kupola, valamint a terasz.

4. A helyszínen vásárolt jegy esetén a munkatársasaink tájékoztatják a látogatót a termek látogathatóságának sorrendjéről.

5. Online vásárlás esetén a felkínált jegytípus tartalmazza a termek, programok sorrendjét. Az online vásárolt jegyét kinyomtathatja, de elegendő elektronikusan is bemutatni.

6. Az online jegyvásárlásra a megelőző nap 22.00 óráig van lehetőség, ezt követően már csak a helyszínen tudnak belépőjegyet vásárolni.

7. A helyszínen az utolsó jegyváltási lehetőség: a látogatóközpont zárási időpontja előtt 60 perccel lehetséges.

8. Az éjszakai programokra kizárólag az online felületen, a www.bukkicsillagda.hu oldalon vásárolhatnak jegyet.

9. Az éjszakai programok min. 20 fő jegyvásárlása esetén kerülnek megrendezésre. A foglalási felületen nyomon tudják követni az üres helyek számát. Amennyiben a program kellő számú jelentkezés miatt nem valósul meg, a befizetett összeget visszautaljuk.

10. Csoportokat csak és kizárólag előzetes bejelentkezéssel fogadunk. A csoportok minimum létszáma 20 fő. A jelentkezés elválaszthatatlan része a Bükki Csillagda munkatársa által visszaigazolt jelentkezési adatlap.

11. A kiállítás és a látogatók biztonsága érdekében a kiállítás területén biztonsági kamerarendszer működik.

12. A csomagmegőrző használata díjtalan és kötelező. Nem vihető be a kiállítótérbe 30x30 cm-nél nagyobb méretű bármilyen táska és csomag, háton viselt hátitáska – mérettől függetlenül –, valamint esernyő, kabát, esőkabát.

13. Mobiltelefon: Kérjük, legyen tekintettel másokra! A kiállítóterekben halkítsa le mobiltelefonját és ne zavarja a többi látogatót.

14. A planetáriumban a vetítés előtt kézhez kapott 3D-s szemüvegeket a film befejeztével a látogató a program vezetőjének köteles visszaszolgáltatni. A szemüveg a planetáriumból nem vihető ki.

15. A kiállítást kizárólag a látogatóközpontunk képzett tárlatvezetői mutathatják be. A csoportvezetőt, kísérőtanárt, illetve szülőt terheli a felelősség azért, hogy a csoport minden tagja betartsa a látogatói szabályzatban foglaltakat.

16. A Bükki Csillagda látogatása 6 éves kor alatt nem ajánlott.

17. A kiállítás látványelemei a 3 éves korosztályt is lenyűgözhetik, őket kézen fogva, karban tartva javasoljuk bevinni a kiállítótérbe, amely sötét és pontonkénti megvilágítással rendelkezik. A planetárium filmjeit 6 éves kor felett ajánljuk, a 3 dimenziós ismeretterjesztő filmeket azonban csak a 12 éves korosztály feletti látogatóinknak ajánljuk.

18. A VR (Virtuális Valóság) elemek használatát 12 éves kortól javasoljuk, de az élmények élvezhetőségét befolyásolja a testmagasság, illetve a fej mérete, amelyről kollégáink a helyszínen pontos tájékoztatást adnak. A VR platformok 100 kg testsúly alatt vehetők csak igénybe. A VR élményeket szemüveg nélküli látogatónk tudják csak kényelmesen használni.

19. A VR platform használata nem javasolt émelygésre, hányingerre, szédülésre hajlamos egyéneknél, továbbá hasonló tüneteket okozó gyógyszert szedőknél. Epilepsziás betegek számára a VR-eszközök használata nem javasolt, még a betegség tünetmentes szakaszában sem.

20. Akadályozott személyek részére az épület bejáratánál egy mozgássérült parkoló található.

21. A csillagda látogatótere akadálymentesített (kivéve a kilátó terasz). Az épület rendelkezik egy mozgássérültek számára kialakított WC-vel is.

22. A kupolatér 23 lépcsőfokos íves lépcsőn keresztül közelíthető meg, mely a kerekesszékes személyek szállítására alkalmas felvonószerkezettel van ellátva. A kupolatér egyszerre egy kerekesszékes személy befogadására alkalmas. A felvonó teherbírása 130 kg.

23. A planetárium egyszerre egy kerekesszékes személy befogadására alkalmas.

24. A látogatóközpont mellett 28 ingyenes parkolóhely került kialakításra a csillagda látogatói részére.

25. A csillagdához 2 autóbusz-parkoló is tartozik, ahol kizárólag a látogató csoportokat szállító buszok parkolhatnak.

26. A parkolóban a KRESZ szabályai érvényesek. Amennyiben a parkoló megtelt, a Bükki Csillagda további parkolóhelyek biztosítására nem köteles, illetve nem kötelezhető.

27. Kérjük, hogy vigyázzanak a tisztaságra, szemetet csak a parkolóban, vagy az épületen belül kihelyezett szemetesládákba helyezzék el.

Kapcsolódó