Kupola/obszervatórium

A Bükki Csillagda hazánkban egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára. Az épület tengerszint felett 635 méter magasságon helyezkedik el, így sokkal tisztább és élesebb képet mutatnak a csillagok, mintha az Alföldről néznénk őket. Télen sok esetben megüli a Kárpát-medencét a ködpárna, ekkor Répáshuta térségében szikrázó napsütés fogadja a látogatót.

Kedves Látogatóink! Örömmel értesítjük Önöket, hogy a kupolához vezető mozgáskorlátozott lift újra működik!

Távcsőparkunk:

A világ legnagyobb sorozatgyártásban készült csillagászati kupolája alatt kapott helyet a létesítmény fő műszere egy 61 cm átmérőjű Korrigált Dall-Kirkham típusú asztrográf, mely a beépített korrekciós lencse segítségével pontszerű leképezést, kóma- és gömbi hiba mentességet biztosít. A cső maga 109 kg, a távcsőoszlop, a három távcső és az ellensúlyok együttesen közel fél tonnát nyomnak. A tubust szénszálas rácsszerkezet foglalja be, mely egyben a maximális stabilitást is kölcsönzi a műszernek.

A távcső elsődlegesen asztrofotózás céljára készült, ám vizuális (szabadszemes) észlelésekre is kiváló a hozzá használt magas minőségű két colos okulárokkal. Fénygyűjtő képessége miatt elsősorban halványabb mély-ég (galaxisok, gömbhalmazok, planetáris ködök, stb.) megfigyelésére a legalkalmasabb műszer. A vizuális észlelések és a csillagászati képrögzítés mellett a csillagdában megtalálható technika által tudományos igényű megfigyeléseket is lehet végezni a távcsőrendszerrel, így a csillagászati szakma számára is értékes információkat gyűjthetünk a naprendszer égitestjeiről vagy más csillagokról.

Közel hozzuk a Napot

A kupolában egy különleges naptávcső is helyet kapott, melynek használatával biztonságosan meg tudjuk figyelni központi csillagunkat. A Lunt-típusú hidrogén-alfa naptávcső 10 cm szabad átmérővel bír, és segítségével napfoltokat, napkitöréseket is szemügyre tudunk venni oly módon, ahogy szabad szemmel sosem láthatnánk.

Fontos: A Napba szabad szemmel, vagy nem napmegfigyelésre optimalizált távcsővel belenézni szigorúan tilos, mert szemkárosodást és akár azonnal vakságot okozhat!
Kapcsolódó