A Mátra kincsei kiállítás

A Harkály Ház tökéletes kiegészítése lehet egy mátrai túrának és egyben remek családi program. Míg a kisebbek az interaktív játékokon keresztül szereznek ismereteket, addig a nagyobbak elmerülhetnek az érdekességekben.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mátrafüredi ökoturisztikai és környezeti nevelési központja sok szempontból foglalkozik a Mátrával: mesél annak kialakulásáról, tájtörténetéről, élővilágáról, de képet kaphatunk a hegység természetvédelmi helyzetéről, illetve az ott dolgozó természetvédelmi őrök munkájáról. Mindezeket izgalmasan, élményszerűen tálalva.

A kiállítás felépítése - lábnyomokkal segítve a haladást - időrendi sorrendben mutatja be a terület múltját, így a földtörténeti kialakulás után az ember tájban való megjelenését és az emberi tevékenységek egészen napjainkig tartó hatását is végigkövethetjük

Számos interaktív elem segít élvezetessé tenni a tárlatot: háromdimenziós terepasztalon láthatjuk, hogyan formálták a hegységet a vulkáni folyamatok, térképen és kivetítőkön pedig azt, miként éltek itt az emberek az őskortól kezdve napjainkig. Virtuális repülésen beláthatjuk a Mátrát felülnézetből, és egy-egy külön teremben kaphatunk képet arról, milyen izgalmas az erdő éjszakai vagy épp' földalatti élete.

A Harkály Ház tárlatának központi eleme - szó szerint és átvitt értelemben is - a holtfa, illetve annak szerepe az erdők életében. Az álló és talajon fekvő, korhadó fatörzsek, illetve az idős fák elhalt farészei fontos mikroélőhelyeket jelentenek: számos rovarfaj számára létfontosságúak. A kis holtfa-szigeten megismerkedhetünk ezekkel a fajokkal, fotók, preparátumok, cincérrágta fatörzsek és fiókokba rejtett érdekességek tanulmányozásával.

A látogatóközpont közelében két tanösvény is indul: 3,5 kilométeres Cincér tanösvény Sás-tóig vezet, a 7 kilométer hosszú Mandula tanösvényen a Sár-hegyen át Gyöngyösre juthatunk.

A bemutatóhelyen számos Bükki Nemzeti Park védjeggyel ellátott termelői és kézműves terméket vásárolhatunk meg.


Ha ez a rövid előzetes felkeltette érdeklődését, látogatás előtt érdemes letölteni a kiállításvezetőt, így a bemutatóhely önállóan is bejárható. Lehetőség van szakvezetésre is, csoportoknak érdemes előre bejelentkezni a harkalyhaz@bnpi.hu email címen, telefonon pedig az alábbi számon: +36 30 327 0301

MEGKÖZELÍTÉS

A kiállításról képekben:


Kapcsolódó