Távcsőbemutató és szaktanácsadás a Csillagászat Napján

2023.04.29. 09:30 - 18:00

Bükki Csillagda

1
Távcsőbemutató és szaktanácsadás a Csillagászat Napján

Idén április 29-én ünnepeljük a Csillagászat Napját. Ez alkalomból a Bükki Csillagda programjai kiegészülnek egy távcsőbemutatóval és egész napos szaktanácsadással a Budapesti Távcső Centrumnak köszönhetően.

Ezen a napon látogatóink kipróbálhatnak egy közepes teljesítményű távcsőmechanikát, lencsés és tükrös távcsöveket, valamint egy binokulárt is.

Várunk minden érdeklődőt nagy-nagy szeretettel!

A Csillagászat Napja 1973-ban javasolta megtartani Doug Berger, az Észak-Kaliforniai Csillagászati Egyesület elnöke azzal a céllal, hogy népszerűsítsék, mindenki számára elérhetővé tegyék a csillagászatot. Mindezt úgy, hogy akár csak amatőr csillagászok tegyenek ki távcsöveket forgalmasabb helyeken, és mutassák be az égbolt látványát bárkinek, aki arra jár.

A jeles napnak már hazánkban is több mint két évtizedes múltja van, évről évre több ezer érdeklődő pillanthat csillagászati távcsövekbe, hála a nyilvános távcsöves bemutatóknak. A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, amely a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombati napra esik.

A Bükki Csillagda főműszere

Kapcsolódó