Bükki Csillagda, a megnyitó napja

2022.03.08. 09:30 - 16:30

Bükki Csillagda

1
Bükki Csillagda, a megnyitó napja

2022. március 8-án a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont.

A Bükki Nemzeti Park 2017 júniusa óta nemzetközileg elismert csillagoségbolt-park. Derült éjszakákon – a városi viszonyoktól eltérően – szabad szemmel is több ezer csillag, a Tejút és az állatövi fény is látható. A Bükki Csillagda ebben a fényszennyezéstől védett környezetben a célnak legjobban megfelelő kilátóponton helyezkedik el, Répáshuta felett.

A komplex, csillagászati és természetismereti látogatóközpont a tudomány–élmény–interakció hármasával és pedagógiai eszközök segítségével tudományos ismeretek átadására törekszik. Célja az ismeretátadás, a játszva tanulás és az élményszerzés.

Az ismeretadást segíti a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó, ötven férőhelyes planetárium. Az égbolt csodái a nyolc méter átmérőjű kupolán jelennek meg. A több mint 100 négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben, valamint aktív szemüvegek segítségével 3D-s film élményeiben is része van a látogatóknak. Az összhatást egy Dolby Digital-hangrendszer teszi teljessé.

Az „Éltető Napunk” elnevezésű kiállítás közel 200 négyzetméteren kapott helyet. Fókuszában a Naprendszer és központi csillagunk. Az érdeklődők képet kapnak a csillagok és a naprendszerek kialakulásának folyamatáról, valamint a szomszédos égitestek tulajdonságairól. A naprendszerbeli látogatást két hologúla teszi teljessé. Az élményszerű, aktív ismeretszerzést többször megoldható tesztek és játékok segítik.

A kiállítás egy külön részlegében szinte minden megtudható a hullócsillagokról és a meteoritokról. Nemcsak szabad szemmel, hanem polarizációs mikroszkóp segítségével is vizsgálhatók a távoli világokból érkezett kövek. A terem középpontjában egy hatalmas, 32,3 kilogramm tömegű, földbe csapódott vasmeteorit megérintésére is lehetőség nyílik.

A csillagászati megfigyelőhelyen a világ sorozatban gyártott legnagyobb (6,7 méter átmérőjű) kupolája alatt nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap. Éjszaka a bolygókban és a csillagokban gyönyörködhetünk. Az esti program felhős időben sem marad el, a Bükki Csillagda csillagászai alternatív programokkal várják az érdeklődőket.

Egyedi élményeket nyújtanak az ide fejlesztett VR-eszközök, amelyekkel a vállalkozó kedvűek repülhetnek a Bükk felett vagy különböző küldetések részesei lehetnek az űrben vagy akár a Holdon és a Marson is. A legkülönlegesebb küldetés egy két fős játék, amikor a játékosok egy holdrovert vezetve egy izgalmas kalandban vesznek részt az Apollo-18 küldetés során.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelten fontosnak tartja a Bükk élővilágának és természeti értékeinek bemutatását és megóvását. A látogatóközpont mellett felépített mészégető boksától indul a Bolygótúra tanösvény. A túrázók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszeren belüli távolságokat. A 4 kilométer hosszú tanösvény mintegy 2 óra alatt járható be. A sárga „T” jelzésén haladva az állomásokon szerepelnek a planéták tulajdonságai, továbbá a terület földtani, kultúrtörténeti, növény- és állattani érdekességei és értékei is megjelennek.

A könnyebb elérhetőséget elősegítendő, helyközi buszmegálló is épült az országút mentén, így a Bükki Csillagda Miskolcról és Egerből is elérhető, sőt akár a fővárosból is, átszállás nélkül.

Az Asztrobisztróban enni- és innivaló várja a vendégeket, míg az Asztroshopban ajándékok, tudásunk fejlesztéséhez alkalmas könyvek és egyéb kiadványok vásárolhatók meg a Bükki Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott kézműves termékekkel együtt.

A Bükki Csillagda belépőjegyeit már otthonukban megvásárolhatják az érdeklődők, de természetesen a helyszínen is van erre lehetőségük.

A látogatók számára a legkomplexebb élményt a kombinált jegyek vásárlása biztosítja. A két órás program keretében megtekinthető a kiállítás, lehetőség nyílik a kupolában a naptevékenységek megfigyelésére és a planetáriumban film vagy élőszavas vetítés megtekintésére. A programok kezdési időpontja 10.00, 12.00 és 14.00 óra

Természetesen a helyszínre érkezők számára is van lehetőség jegyvásárlásra, a VR küldetések teljesítésére.

Csoportok számára előzetes bejelentkezés szükséges. A Bükki Csillagda honlapján www.bukkicsillagda.hu minden szükséges információt megtalálnak a látogatás feltételeiről, aktuális programokról. (A csillagda honlapja a nyitás előtti hétvégén válik elérhetővé.)

A csillagdalátogatás és a Bükki Nemzeti Park túraútvonalai, a környező települések látnivalói egész napos programot biztosítanak az érdeklődők részére.

Nálunk is igaz, hogy határ a csillagos ég, de a Bükki Csillagdában határtalan élményekkel várjuk!

2022.03.08. 09:30 - 16:30

Kapcsolódó