A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával

Projekt kódja: LIFE17 IPE/HU/000018
Projekt időtartam: 2019. január 1. – 2026. december 31.
Vezető kedvezményezett: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Összköltségvetés: 17 258 307 €
BNPI összköltségvetése: 864 977 €
Európai uniós támogatás: 60%

A LIFE IP GRASSLAND-HU a jelentős környezetvédelmi értékkel bíró természetközeli gyepterületekre és az ezekhez kötődő fajokra fókuszál, amelyek aktív beavatkozást és élőhely-kezelést igényelnek a kedvező környezetvédelmi állapot elérésének és biztosításának érdekében. A LIFE integrált projekt célja a Közösség számára jelentős, Magyarországon kiemelkedően megjelenő gyepterületes élőhelytípusok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése annak érdekében, hogy a projekt végére széleskörű és jelentős fejlődést érjen el az érintett élőhelyek védelmében.

A LIFE IP GRASSLAND-HU projektet a magyar kormány kezdeményezte kormányzati és nem kormányzati partnerek bevonásával, az országos Priorizált Intézkedési Terv (PIT) megvalósításának érdekében, különös figyelmet fordítva a gyepterületekre. A projekt 15 partner részvételével valósul meg;

 • Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság,
 • Budapesti Erdőgazdaság Zrt.,
 • Bükki Nemzeti Park Igazgatóság,
 • Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság,
 • Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság,
 • Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság,
 • Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.,
 • Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság,
 • Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság,
 • Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság,
 • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület,
 • Magyar Természettudományi Múzeum,
 • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara,
 • Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság,
 • Zöld Akció Egyesület.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 14 Natura2000 területen, összesen közel 890 ha gyepterületen végez majd felméréseket és természetvédelmi kezeléseket, különböző gyeptípusokat érintve, melyből 164 ha-on cserjeirtást, míg 26 ha területen inváziós növények irtását tervezi.

A LIFE integrált projekt célja a füves élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése, amit többek között az alábbi tevékenységekkel kíván megvalósítani a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság:

 • Alapállapot-felmérés a projekt helyszíneinek célzott fajairól és élőhelyeiről valamint változások monitorozása,
 • Szukcesszió megfékezése (terjedő bozót és sás irtása),
 • A projekt helyszínein és azok körül található inváziós fajok kiirtása.

A főbb tevékenységek mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a LIFE integrált projekt keretein belül közel 10 hektár földterület megvásárlását tervezi. Részt vesz a „Természetvédelmi Gyepterület Kezelési Tanácsadó Szolgálat” hálózatának létrehozásában, az Országos Gyepstratégiai Terv kidolgozásában valamint a gyepekhez kötődő tipikus fajok hazai és nemzetközi akcióterveinek elkészítésében.

A projekt keretében nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformálásra és információátadásra, mely egyrészt a létrehozott tanácsadó szolgálaton keresztül történik, másrészt különféle információs anyagok készítése és terjesztése történik majd meg, továbbá olyan fórumok szervezése, amelyek a természetbarát gazdálkodás szükségességét mutatják be az érdekelt felek számára.

További információk a projekt honlapján találhatók: www.grasslandlifeip.hu

A LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018) projekt az Európai Unió LIFE Programjának támogatásával valósul meg.


RELATED

Olasz-kapui tanösvény

Olasz-kapui tanösvény

11/19/2018 3:52 PM

A karsztfennsíkon vezető tíz kilométeres körtúra bejárása közben felfedezhetjük a barlangok világát, a különleges élővilággal büszkélkedő hegyi réteket és a bükkerdőket is. Legmagasabb pontja a fennsík peremét jelző „Kövek” vonulatának tagja, a Tar-kő, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a Déli-Bükkre, de tiszta időben az Alföld és a Mátra is látható. A tanösvény kiindulópontja a Szilvásvárad felől személykocsival is megközelíthető Olasz-kapui parkoló, bejárása pedig fél-vagy egész napos túraélményt jelent.

Bükk-fennsík – Olasz-kapui Tanösvény

Az Olasz-kapui Tanösvény (Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.Az Olasz-kapui Tanösvényt (Olasz kapu - Fekete-sár-rét - Tar-kő - Őserdő - Káposztáskert-lápa - Olasz-kapu) bejárva geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt kapunk.

Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével, a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepekkel, a fokozottan védett Őserdő öreg bükkösével, az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával.

Read more