The Novohrad-Nograd Geopark got an UNESCO certificate 06/20/2023 9:46 PM

The transnational Slovak-Hungarian Novohrad-Nógrád Geopark, which spans national borders, received an official UNESCO recognition. It can proudly bear the title of UNESCO Global Geopark for another 4 years.

A transznacionális palóc geopark 2010-ben érdemelte ki a Globális Geopark Hálózat tagságát, majd később elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet. A 4 éves időtartamra megítélt rang megújítása csak részletes dokumentációk benyújtása, helyszíni ellenőrzés és szakértői vélemények alapos összevetése után lehetséges. Sajnos több geoparknak nem sikerült a cím megújítása, elvérzett a szigorú vizsgáztatáson, de szerencsére geoparkunk ez idáig mindig megfelelt az elvárásoknak.

A négyévenkénti újraértékelés esedékes helyszíni szemléjére 2022-ben került sor, melyet alapos kiértékelési műhelymunka követett. Kristof Vandenberghe, az UNESCO Földtudományi és Geoparkok szekciójának vezetője 2023. június 20-án beérkezett hivatalos értesítésében közölte, hogy Geoparkunk zöld kártyát kapott, újabb 4 évig, 2026 végéig büszkén viselheti az UNESCO Globális Geopark címet!

A kitüntetéshez ajánlásokat is fűztek, melyek teljesítését ellenőrizni fogják a legközelebbi felülvizsgálatnál. Ám addig is meg kell felelni a folyamatosan elvárt követelményeknek, így a jeles események közösségi népszerűsítésének és megtartásának is.

A globális geoparki hálózati munka részét képezte az aktivitás az Európai Geoparkok Hálózata hetének (EGN Week) eseménysorozatában, melynek jelentését hamarosan fel kell terjeszteni a regionális szervezet felé. Az UNESCO Globális Geoparkok Tanácsa vonatkozó dokumentációjának linkje. (A jelentés innen is letölthető.)

A geopark szakmai-őslénytani központja, egyben beléptető kapuja az Ipolytarnóci Ősmaradványok védett területe, mely a geopark magyar oldali természeti értékeit őrző Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van.

Magyarországon a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark mellett egy aspiráns, a Bükk-vidék Geopark is törekszik a nemzetközi elismerésre, a geoparkok tevékenységét a Geopark Magyar Nemzeti Bizottság fogja össze.

RELATED