Ökoturisztikai Csoport

A Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály (KÖO) legfontosabb feladata a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kifelé történő kommunikációs tevékenységének a koordinálása és a médiával való kapcsolattartás, a BNPI rendezvényeinek a technikai előkészítése és lebonyolítása, valamint az Igazgatóság ökoturisztikai feladatainak irányítása.

Imázsépítés

Az osztály a mindennapi munkája során többszáz újságíróval tartja a kapcsolatot. Nemcsak a kérdéseikre adott válaszok megfogalmazásában vesz részt, hanem proaktív módon sajtótájékoztatók, tanulmányutak és egyéb sajtóprogramok szervezésével, TV forgatásokkal, rádióinterjúkkal, valamint sajtóközlemények küldésével igyekszik a BNPI-ről való pozitív képet alakítani.

Közvetlenül a nagyközönség tájékoztatása érdekében a KÖO fejleszti a BNPI weboldalát, valamint az igazgatóság közösségi média csatornáit is. 2017 nyarán elindult az elsősorban a turisták tájékoztatását segítő GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nevű mobil applikáció, amely IOS és Android készülékeken is elérhető, ennek a tartalomfejlesztését is az osztály munkatársai végzik. Mindemellett pedig kitelepüléseken biztosítja a nagyközönség számára a BNPI munkájába való betekintés lehetőségét és a szemléletformálást.

A KÖO feladata a különféle rendezvények és kitelepülések szervezése is, munkatársai készítik elő a BNPI szakmai konferenciáinak, workshopjainak a technikai hátterét, pl. az étkezéseket, a szabadidős programok biztosítását, vagy éppen a szállásfoglalást az előadók, résztvevők számára.

Ökoturizmus

Az imázsépítés mellett a BNPI ökoturisztikai tevékenységének az irányítását is a KÖO végzi. Az osztály feladata a bemutatóhelyekkel való kapcsolattartás, szakmai munkájuk segítése a minőségi vendégfogadás feltételeinek folyamatos biztosítása érdekében. Mindemellett fontos feladat az értékesítési csatornák bővítése, a vendégforgalom növelése és az ehhez kapcsolódó marketing tevékenység megtervezése és lebonyolítása, valamint az új kihívásokra reflektáló új turisztikai termékek, utazási csomagok kidolgozása is. A turisztikai hálózatfejlesztés feladatai közül kiemelkedő az utazási irodákkal való kapcsolattartás, az igényeiknek megfelelő ajánlatok összeállítása, valamint a turisztikai szolgáltatókkal, szálláshelyekkel, éttermekkel és a területen lévő attrakciókkal való kapcsolattartás. A KÖO koordinálja a BNPI szálláshelyeire érkező szállásfoglalásokat is, illetve állítja össze az éves túranaptárat, egyeztetve a többi érintett osztállyal és a tájegységek munkatársaival, év közben pedig a túrák lebonyolításában is aktív szerepet vállal.

Az imázsformálás és turizmus szempontjából is kiemelt szerep jut a Bükki Nemzeti Parki Termék védjegyes termékeknek. A védjegyet olyan élelmiszerek és kézműves termékek kaphatják meg, amelyek a nemzeti park területén készülnek, és előállításuk a természettel összhangban történik. Védjegy adható továbbá a nemzeti park területén lévő szálláshelyek is, amelyek tevékenységükkel mintát állítanak mások elé a természeti értékek megóvásában és a fenntartható fejlődés elvének gyakorlati megvalósításában. Az osztály feladata a termelőkkel való kapcsolattartás, s olyan fórumok biztosítása, amely lehetőséget nyújt a termelőknek a közvetlen bemutatkozásra, termékeik piacra vitelére. Ennek érdekében működteti az Igazgatóság a KÖO szakmai irányításával a felsőtárkányi, lillafüredi, ipolytarnóci, szilvásváradi és salgótarjáni Nemzeti Parki Termék boltjait, ahol a védjegyes termékek mellett az igazgatóság saját termékei, reklámajándékok, valamint az igazgatóság munkáját bemutató kiadványok is elérhetőek.

3304 Eger Sánc u. 6.

Ökoturisztikai Csoport

Rácz Adrienn

Rácz Adrienn
turisztikai és kommunikációs referens