Ökoturisztikai Csoport

A Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály (KÖO) legfontosabb feladata a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kifelé történő kommunikációs tevékenységének a koordinálása és a médiával való kapcsolattartás, a BNPI rendezvényeinek a technikai előkészítése és lebonyolítása, valamint az Igazgatóság ökoturisztikai feladatainak irányítása.

Imázsépítés

Az osztály a mindennapi munkája során többszáz újságíróval tartja a kapcsolatot. Nemcsak a kérdéseikre adott válaszok megfogalmazásában vesz részt, hanem proaktív módon sajtótájékoztatók, tanulmányutak és egyéb sajtóprogramok szervezésével, TV forgatásokkal, rádióinterjúkkal, valamint sajtóközlemények küldésével igyekszik a BNPI-ről való pozitív képet alakítani.

Közvetlenül a nagyközönség tájékoztatása érdekében a ÖKNO fejleszti a BNPI weboldalát, valamint az igazgatóság közösségi média csatornáit is. 2017 nyarán elindult az elsősorban a turisták tájékoztatását segítő GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nevű mobil applikáció, amely IOS és Android készülékeken is elérhető, ennek a tartalomfejlesztését is az osztály munkatársai végzik. Mindemellett pedig kitelepüléseken biztosítja a nagyközönség számára a BNPI munkájába való betekintés lehetőségét és a szemléletformálást.

A ÖKNO feladata a különféle rendezvények és kitelepülések szervezése is, munkatársai készítik elő a BNPI szakmai konferenciáinak, workshopjainak a technikai hátterét, pl. az étkezéseket, a szabadidős programok biztosítását, vagy éppen a szállásfoglalást az előadók, résztvevők számára.

Ökoturizmus

Az imázsépítés mellett a BNPI ökoturisztikai tevékenységének az irányítását is az ÖKNO végzi. Az osztály feladata a bemutatóhelyekkel való kapcsolattartás, szakmai munkájuk segítése a minőségi vendégfogadás feltételeinek folyamatos biztosítása érdekében. Mindemellett fontos feladat az értékesítési csatornák bővítése, a vendégforgalom növelése és az ehhez kapcsolódó marketing tevékenység megtervezése és lebonyolítása, valamint az új kihívásokra reflektáló új turisztikai termékek, utazási csomagok kidolgozása is. A turisztikai hálózatfejlesztés feladatai közül kiemelkedő az utazási irodákkal való kapcsolattartás, az igényeiknek megfelelő ajánlatok összeállítása, valamint a turisztikai szolgáltatókkal, szálláshelyekkel, éttermekkel és a területen lévő attrakciókkal való kapcsolattartás. Az ÖKNO koordinálja a BNPI szálláshelyeire érkező szállásfoglalásokat is, illetve állítja össze az éves túranaptárat, egyeztetve a többi érintett osztállyal és a tájegységek munkatársaival, év közben pedig a túrák lebonyolításában is aktív szerepet vállal.

Az imázsformálás és turizmus szempontjából is kiemelt szerep jut a Bükki Nemzeti Parki Termék védjegyes termékeknek. A védjegyet olyan élelmiszerek és kézműves termékek kaphatják meg, amelyek a nemzeti park területén készülnek, és előállításuk a természettel összhangban történik. Védjegy adható továbbá a nemzeti park területén lévő szálláshelyek is, amelyek tevékenységükkel mintát állítanak mások elé a természeti értékek megóvásában és a fenntartható fejlődés elvének gyakorlati megvalósításában. Az osztály feladata a termelőkkel való kapcsolattartás, s olyan fórumok biztosítása, amely lehetőséget nyújt a termelőknek a közvetlen bemutatkozásra, termékeik piacra vitelére. Ennek érdekében működteti az Igazgatóság a ÖKNO szakmai irányításával a felsőtárkányi, lillafüredi, ipolytarnóci, szilvásváradi és salgótarjáni Nemzeti Parki Termék boltjait, ahol a védjegyes termékek mellett az igazgatóság saját termékei, reklámajándékok, valamint az igazgatóság munkáját bemutató kiadványok is elérhetőek.

3304 Eger Sánc u. 6.

Ökoturisztikai Csoport