Várja vendégeit a Szalakóta tanösvény Tiszabábolnán! 2019.04.24. 15:13

Elkészült a Bükki Nemzeti Park legújabb tanösvénye, a szalakóták életét, védelmét és a Borsodi Mezőség tájképi- és természeti értékeit bemutató Szalakóta tanösvény.

A tanösvény „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című Európai Uniós pályázat keretén belül jöhetett létre, melynek köszönhetően a Borsodi-síkra látogatók tájékoztató táblák- és egy mobil alkalmazáshoz kötődő hangos szakvezetés segítségével ismerkedhetnek meg a szalakóta (Coracias garrulus) védelmével és a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzettel.

A tíz információs tábla végigvezet minket a Bíbickestől a Csincsezugig és eközben a kellemes környezetben sétálva olvashatjuk vagy hallgathatjuk az információkat.

A tanösvény tíz állomásból áll (forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

A részletes információs táblák mesélnek többek közt a Natura 2000 hálózatról, ezen belül a Borsodi-sík Különleges Madárvédelmi Területről és az itt zajló madárvédelmi tevékenységekről és természetesen a Szalakóta Life pályázat során elvégzett tevékenységekről.

A tanösvény kiinduló pontja Tiszabábolna Fő útjának folytatásával, a településről a puszta felé haladva érhető el, ahol egy nádtetős nyitott foglalkoztató várja a vendégeket, melynek koordinátái EOV 782408; 264408. Itt található az első információs tábla is, mely a szalakóta védelmét mutatja be.

Az első információs táblánál pihenőhely várja a látogatókat (fotó: Soós Gábor)

A túra útvonala egy legelőerdő árnyas tölgyfái között halad, melynek során megismerkedhetünk a szikes tölgyesek élővilágával, a legelőerdők és élővilágának védelmével, illetve a pályázatban megvalósult fás legelő rekonstrukcióval.

A tanösvény nagy része egy legelőerdőn keresztül vezet (Fotó: Soós Gábor)

A nyolcas számú tábla mellett egy nagyméretű, zárt madárles, kilátó is található, melynek oldalára egy szalakóta odú is ki lett helyezve. Ennek leshez csatlakozó hátsó fala reflex üveggel van lefedve, így az odúban fejlődő fiókák zavarás nélkül figyelhetőek meg.

A nyolcas állomáson madárles várja a látogatókat (fotó: Soós Gábor)

Minden egyes táblán található egy QR kód, melynek beolvasása átirányít minket az MTA SZTAKI honlapjára, ahol a felkínált „alkalmazás letöltés” lehetőségre kattintva hozzájutunk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazásához. Az alkalmazás mobilkészülékünk alkalmazásletöltő programján keresztül egyszerűbben is elérhető, és az ezen belül található QR kód olvasóval is beolvashatjuk a kódokat a megfelelő nyelv kiválasztását követően. Az alkalmazás egy felnőtteknek és egy gyerekeknek szóló bővebb információtartalmú szöveges és hangos szakvezető anyagot is tartalmaz, a gyerekek pedig az egyes tartalmakhoz kötődő feleletválasztó-, párválasztó-, memória-, sorba rendező-, képkirakó- és szókereső játékokon tesztelhetik tudásukat.


A gyerekek játékos feladatokkal tesztelhetik tudásukat (forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

A tanösvény szabadon látogatható és ingyenes, de szakvezetésre is lehetőség van, melynek során a helyi természetvédelmi őrszolgálat kalauzolja körbe a látogatókat. Szakvezetésre való igényüket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztályán jelezhetik a kapcsolat@bnpi.hu e-mail címen.

Látogassanak el a Szalakóta Tanösvényre és fedezzék fel a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet élővilágát!

Soós Gábor
természetvédelmi őr

Kapcsolódó