Tisztítsuk meg az Országot! 2020.11.06. 12:14

Akcióban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium előterjesztése és koordinációja alapján 2020. július 30-án meghirdetésre került „A Tisztítsuk meg az Országot! Projekt” elnevezéssel egy országos program, melynek célja, hogy az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, a közterületeken fellelhető, illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolását elősegítsék, valamint keletkezését megelőzzék.

A projekt négy ütemből tevődik össze és 2022-ig fog tartani. Az első szakaszban az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető, jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolása a cél.

A projektben közreműködő szervezetként a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok és a nemzeti park igazgatóságok is részt vesznek.

A projekt első sajtónyilvános eseményére a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, Mezőcsáton került sor 2020. november 6-án.

A program a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság „szemszögéből”

Az Agrárminisztérium 2020. augusztus közepén küldte meg a Programmal kapcsolatos tájékoztatást a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére, levelükben egy előzetes felmérés összeállítását is kérték. Ennek megfelelően összeállítottuk azon területek listáját, amik az Igazgatóság vagyonkezelésében vannak és sajnálatos módon illegálisan lerakott hulladék található az egyes helyszíneken.

A felmérés kapcsán az Igazgatóság egyes tájegységei vonatkozásában az alábbi „eredmények születtek”:

Dél-borsodi Tájegységben:

· 4 helyszín (Tiszalúc, Ároktő, Mezőcsáton 2 helyszín)

· illegális hulladék fajtája: sitt, zöld-, háztartási-, veszélyes hulladék

· becsült mennyiség: 1559 m3

Dél-hevesi Tájegységben:

· 4 helyszín (Dormánd, Sarud, Pély, Kerecsend)

· illegális hulladék fajtája: sitt, zöld-, háztartási-, veszélyes hulladék

· becsült mennyiség: 116 m3

Kelet-bükki Tájegységben:

· 3 helyszín (Cserépváralja, Kisgyőr, Miskolc),

· illegális hulladék fajtája: sitt, zöld-, veszélyes hulladék

· becsült mennyiség: 28 m3

Mátrai és Tarna-Lázbérci Tájegység:

· 2 helyszín (Borsodbóta, Uppony)

· illegális hulladék fajtája: sitt-, veszélyes

· becsült mennyiség: 5 m3

Nyugat-bükki Tájegységben:

· 3 helyszín (Szilvásváradon 2 helyszín, Nagyvisnyó)

· illegális hulladék fajtája: háztartási-, sitt-, zöldhulladék

· becsült mennyiség: 5 m3

Nógrádi Tájegységben:

· 33 helyszín (Etesen 2 helyszín, Somoskőújfaluban 6 helyszín, Salgótarjánban 16 helyszín, Sámsonházán 1 helyszín, Nagybárkányban 3 helyszín, Kozárd 2 helyszín, Ecsegen 1 helyszín, Pásztó 1 helyszín Hollókőn 1 helyszín),

· illegális hulladék fajtája: sitt, zöld-, háztartási-, veszélyes hulladék,

· becsült mennyiség: 165 m3

A fenti adatokat összegezve az előzetes felmérések alapján Igazgatósági viszonylatban 49 helyszínen, kb. 1.878 m3 illegális hulladékot mértünk fel, mely összetétele vegyes (sitt, zöld-, háztartási-, veszélyes hulladék).

A felmérést követően – tekintettel az Igazgatóság anyagi kereteire – összeállításra került azon helyszínek listája, melyek megtisztítását az Igazgatóság 2020. év végéig tervezte megtisztíttatni.

Ezen munkafolyamatok mielőbbi végrehajtása érdekében az Igazgatóság külső vállalkozó szolgáltatását vette és veszi igénybe (Szinva Épszolg Kft., képviseli Tóth Attila ügyvezető) és pozitív eredményekről számolhatunk be. Az Igazgatóság által előzetesen felmért területek közül 2020. október közepétől 10, Igazgatósági vagyonkezelésben lévő helyszínről (Dormánd, Sarud, Szilvásváradról 2 helyszínről, Nagyvisnyó, Uppony, Cserépváralja, Kisgyőrből 2 helyszínről, Miskolc) sikerült az illegálisan lerakott hulladékot elszállíttatni és folyamatban van a mezőcsáti, 11. helyszín megtisztítása is.

Az egyes helyszínek vonatkozásában:

· Dormándról 45 m3, gumiabrocs, kommunális hulladék összetételű hulladék,

· Sarudról 8 m3, kommunális hulladék összetételű hulladék,

· Szilvásváradról két helyszínről 29 m3 , vegyes összetételű hulladék (kommunális, gumiabrocs és vadászok által hátrahagyott állati koponyák, tetemek is voltak bezsákolva),

· Nagyvisnyóról kb. 7 m3 kommunális hulladék,

· Upponyból 2 m3 veszélyes hulladék (traktorgumi),

· Cserépváraljáról 0,1 m3, kommunális összetételű hulladék,

· Miskolcról 18 m3, kommunális és zöld hulladék

került elszállításra.

A jövőbeni illegális hulladék lerakás megelőzése céljából több helyszínre vadkamerát és sorompót tervezünk telepíteni, valamint egy helyszínt kerítéssel fogunk bekeríteni.

A fenti munkálatokkal párhuzamosan, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a „Tisztítsuk meg az Országot!” Projekt keretében kifejlesztett HulladékRadarar applikációban történt bejelentések alapján további 3, Igazgatóság vagyonkezelésében lévő helyszín (Gyöngyös, Bánhorváti, Cserépfalu) esetében jelentettek illegális szemétlerakást.

A jelzést követően a területileg illetékes természetvédelmi őr munkatársaink megszemlézték a bejelentett területeket:

· A gyöngyösi helyszín esetében, a bejelentés és a helyszíni szemle közötti időtartamban az ott lerakott hulladék elszállításra került.

· Bánhorváti esetében mindösszesen 25 m3 hulladék (kb. 5 m3 építési hulladék (beton darab), 8 m3 sitt, 2 m3 háztartási hulladék és kb. 10 m3 veszélyes hulladék (gumiabroncs)) került elszállításra.


Kapcsolódó