Övárok tisztítása Hollókőn közérdekű önkéntes tevékenységgel 2023.10.20. 12:53

A Decathlon Eger munkatársai Igazgatóságunk szervezésében 2023. október 3-án közérdekű önkéntes tevékenységet végeztek a Hollókői Tájvédelmi Körzetben.

A világörökségi helyszínen az Ófalu belterületi ingatlanjai, és az Igazgatóságunk vagyonkezelésében lévő erdő határán húzódik egy betonba rakott kőből készített övárok, amely a Vár-hegyről lefolyó csapadékvizek elvezetését szolgálja. 2023 nyarának esőzései során problémák jelentkeztek az övárok vízelvezetésével, amit a lakóingatlannal érintett lakosok jeleztek a település önkormányzata, illetve felénk. Kivizsgálva a helyzetet, azt tapasztaltuk, hogy az árok elkezdett feltöltődni, és beavatkozást igényel. Az ároktisztítást közérdekű önkéntes tevékenységként hirdettük meg, és a Decathlon Eger csapata 14 fővel, a Nógrádi Tájegység 5 fővel látott neki a munkának. Az árokba évek alatt bekerült nagy mennyiségű kommunális hulladékot zsákokban hordtuk ki, a behullott ágakat, köveket pedig kézzel a szomszédos erdőbe dobáltuk. Nagyobb kihívást jelentett az árokban felgyülemlett agyagos hordalék eltávolítása, amelyet hosszú szakaszokon olyan erősen szőttek át gyökerek, hogy a rendelkezésünkre álló kézi szerszámokkal csak igen körülményesen, lassan tudtunk megmozgatni. A nehézségek ellenére, a könnyebben mozgatható anyagoktól teljesen, a hordaléktól háromnegyed részben tisztítottuk meg az övárkot, amely eredeti vízelvezető képességét túlnyomórészt visszanyerte.

A kellemesnek nem nevezhető fizikai munka mellett az önkéntes csapatnak tartottunk egy rövid túrát, amelyen igyekeztünk ízelítőt adni a Hollókői Tájvédelmi Körzetből.

Köszönjük a Decathlon Eger munkatársainak a segítséget, melyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi kezelői tevékenységéhez nyújtottak!

Kapcsolódó