Május 24., az Európai Nemzeti Parkok Napja 2022.05.24. 09:30

Az EUROPARC Szövetség (Európai Nemzeti Parkok Szövetsége) május 24-ét nyilvánította az Európai Nemzeti Parkok Napjává.

1909-ben ezen a napon a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezésére Svédországban egyszerre hét nemzeti park alakult meg – ezek voltak Európa első nemzeti parkjai.

Ezt követően több mint 50 év után, 1973-ban megalakult az EUROPARC (Európai Nemzeti Parkok Szövetsége), ami 37 ország, több mint 400 védett területért felelős. Létrejöttének apropója az európai összefogás igénye, mivel napjainkban már nem lehet országhatárok által keretekbe szorítani a természeti erőforrások fennmaradásának biztosítását. Ezért közös akcióprogramok kidolgozására, tapasztalatcserére ösztönzi a tagokat, annak érdekében, hogy hathatós eredményeket tudjunk elérni a természet védelmében.

Ezen cél megértéséhez viszont tisztában kell lennünk azzal is, hogy mit értünk pontosan nemzeti park alatt. A Természetvédelmi Világszövetség definíciója szerint "olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is".

Ennek ismeretében tudnunk kell, hogy még az európai példa előtt, hol alakult a világon elsőként ilyen, a természet védelmét elsődleges fontosságúnak tekintő park. 1864-ben ugyanis Abraham Lincoln aláírt egy törvényt, amelynek köszönhetően állami tulajdon lett, így pedig törvényi védelem alá került két kaliforniai terület, a Yosemite-völgy és a Mariposa Grove, ahol a hatalmas hegyi mamutfenyők találhatók. Későbbiekben, egész pontosan 1890-ben ez a terület lett az amerikai kontinens második nemzeti parkja, a Yosemite Nemzeti Park. A Yosemite-t megelőzve pedig a Yellowstone 1872-ben Ulysses S. Grant elnök jóváhagyásával jött létre, világon első nemzeti parkként.

A fentebb már említett 1909-es májusi 24-ei időpontra emlékezve pedig 1999. óta, minden évben ezen a napon megünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Ezáltal is igyekeznek ráirányítani a nagyközönség figyelmét a védett területekre és azok jelentőségére, ezzel pedig széles körű támogatói bázist szerezve a természetvédelem ügyének.

Jelenleg Magyarországon tíz területet említhetünk nemzeti parkként, a Hortobágyi, a Kiskunsági, a Bükki (1977. január 1.), az Aggteleki, a Fertő-Hanság, a Duna-Dráva, a Körös-Maros, a Balaton-felvidéki, a Duna-Ipoly és az Őrségi Nemzeti Parkot.

Az EUROPARC Szövetség idei felhívásában az Európai Nemzeti Parkok Napjának mottójául az alábbi ajánlást fogalmazta meg: Része vagyunk a Természetnek – gondoljuk újra, állítsuk helyre kapcsolatunkat a Természettel!

Hisz' mik lennénk a természet nélkül? Ez a lényünk része. Lelki és testi egészségünk, élelmiszertermelésünk, belélegzett levegőnk függ tőle… A természettel való kapcsolatunk azonban kibillent egyensúlyából. Ennek eredményeként nemcsak a természeti területeket veszítjük el, hanem a természethez tartozás érzését is. Éppen ezért itt az ideje, hogy újragondoljuk, helyreállítsuk viszonyunkat és újra kapcsolatba kerüljünk a természettel! Első lépésként szánjunk időt arra, hogy kimenjünk a természetbe: látogassunk el egy közeli erdőbe, gyepre, halljuk meg a természet hangjait, a madarak énekét!

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 kampány ugyancsak hamarosan kezdetét veszi: hazánkban június 6-12. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket, a kampányhoz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott több programjával:

Kapcsolódó