Kaptárkő-túra Cserépváralja környékén 2018.04.24. 14:36

A Bükk-vidék Geopark bemutatását célzó sorozat legelső állomásaként tartottuk meg április 21-én Baráz Csaba vezetésével a szakmai túraprogramot, amely a kaptárkövek mellett számos egyéb természeti és kulturális érdekességet is bemutatott.

A fülkés sziklák Cserépváralja környéki igen látványos előfordulásai, a riolittufában kialakult Felső-szoros szurdokvölgye, a Cserépi vár maradványai és korábban gabonatárolásra szolgáló üregei mind a hungarikum címmel elismert bükkaljai kőkultúra szerves részét képezik. A túrát követően a cserépváraljai turisztikai központban a résztvevők fotókiállításon tekinthették meg a Bükkalja egyéb jellegzetességeit.

A Bükk hegység és közvetlen környezete (a Bükkalja, a Bükkhát és a Tarna völgye) bővelkedik olyan földtudományi értékekben, amelyek mind a turizmus, mind az oktatás, bemutatás, szemléletformálás tárgykörébe bevonhatók, ugyanakkor részét képezhetik térség- és területfejlesztési programoknak. A geopark tehát földtani-földrajzi adottságokra épülő térségfejlesztési koncepció, amely munkaszervezete révén kapcsolódik a nemzeti és nemzetközi geoparkok hálózatához. Az UNESCO Globális Geoparkok arra törekszenek, hogy bemutassák a változatos geológiai értékeket, elősegítsék azok védelmét, az oktatásba és turizmusba való bekapcsolásukat a kialakított jó példák/gyakorlatok segítségével. A Világörökség és a Bioszféra Rezervátumok helyszíneivel együtt az UNESCO Globális Geoparkok mind globális, mind pedig lokális szempontból fontos szerepet játszanak a 2030-ra kitűzött európai uniós fenntartható fejlődési célok megvalósításában.