Ipolytarnóci lábnyomok a médiában 2022.08.10. 16:45

A Miocén Park ősvilági lábnyomainak kutatása a média figyelmét is felkeltette. A legújabb felfedezéseknek nemzetközi visszhangja is várható.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság RiWild INTERREG projekjének keretében az ipolytarnóci őslábnyomok kutatása is folytatódik, erről a miskolci Herman Ottó Múzeum megbízott szakértője nyilatkozott a médiában. Dr. Botfalvai Gábor őslénytanász, a Természettudományi Múzeum Őslénytárának tárigazgatója a Trend FM Földgömb a Monitor Délutánban július 21-én elhangzott műsorában nyilatkozott, amely itt hallgatható meg.

A legújabb kutatásokat 3D lézerszkennelés is segíti, melyeket tudományos és népszerűsítő publikációkban is közzé tesznek majd. Ezek egyike Nagyméretű, ötujjú végtagú ragadozó lábnyomok az ipolytarnóci korai miocén fosszilis lelőhelyről: 3D adatbemutatás és ichnotaxonómiai revízió címmel a Historical Biology szakmai folyóiratban hamarosan megjelenik.

Reméljük, hogy olvasóink a lábnyomokat követve szintén megjelennek, eljönnek a határokon átnyúló Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujához, melynek Miocén Parkja egész napos programokat kínál a tartalmas szabadidős felfedezésekhez, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom