Beszámoló a 11. Transzbükki Átkelés - 7. Erőss Zsolt Emléktúráról 2020.01.27. 13:01

2020 január 25-én ismét megtartottuk legnépszerűbb terepi programunkat, amely során északról dél felé haladva gyalogosan szeltük át a Bükköt. A szakvezetett túra most Nagyvisnyóról indulva Felsőtárkányba érkezett, miközben a turistaforgalom elől elzárt, fokozottan védett területeken is áthaladtunk.

A téli időszakban a zavarásra érzékeny élőhelyeken az élővilág károsítása nélkül mutathatók be geológiai érdekességek és számos egyéb természetvédelmi téma a nagyközönség számára.

A nehezen járható Leány-völgyben felkapaszkodva Baráz Csaba és Bartha Attila bemutatták a szurdokvölgyet, de a résztvevők hallhattak nagyragadozókról és erdőgazdálkodásról is. A fennsíkra az Olasz-kapunál értünk fel, ahol már napsütés fogadott bennünket. A Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete - akik szintén résztvevői voltak a túrának - itt egy igen érdekes bemutatót tartott, melynek során megismerkedtünk a mentés során alkalmazott eszközökkel és munkájuk egyéb részleteivel. Az Olasz-kapuról és a nap folyamán bejárt más helyekről Grédics Szilárdtól, az Egererdő Zrt. erdőgazdálkodási felügyelőjétől hallottunk helytörténeti ismertetőt. Útba ejtettük Magyarország legmagasabban fekvő barlangját, a Körös-bérci barlangot, majd az Őserdő erdőrezervátum következett. A Pes-kő környékén már akkora volt a köd, hogy sajnos a kilátás elmaradt, de kárpótoltak bennünket a Felsőtárkányi Erdészet képviselői, akik a Stimecz-háznál meleg teával, forralt borral és finom, házi készítésű pogácsával vendégelték meg az "Átkelőket".

A csapat kisvonatra szállva jutott el Felsőtárkányba, a BNPI Nyugati Kapu Látogatóközpontjába, ahol Erőss Zsolt, a túra egykori tiszteletbeli vezetője, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság örökös védnöke tiszteletére kopjafa áll, amelynél a 2013-ban a Kancsendzöngán eltűnt hegymászóra emlékeztünk.

A napot ezúttal is finom és tartalmas vacsora zárta.

Köszönetet mondunk a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesületének és az Egererdő Erdészeti Zrt-nek az együttműködésért, amellyel emlékezetessé tették az idei Transzbükki Átkelést.



Kapcsolódó