Állománymegóvási munkálatok az Oszlai tájházban 2020.04.14. 08:12

A Cserépfalu határában, a Hór-völgyben található oszlai erdészházat a 18-19. század fordulóján építtették a cserépfalui Coburgok erdőőri lakásnak.

A huszadik század közepére elhagyatottá vált épületet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság újíttatta fel és rendezett be benne kiállítást, ami 1981 óta tekinthető meg. A tájház berendezéséhez egri, bogácsi, bükkzsérci, cserépfalui és szomolyai lakosok járultak hozzá a néprajzi anyag, a berendezési tárgyak felajánlásával.

A kamra, a pitvar és a két lakószoba ad otthont a Bogácson, Bükkzsércen, Szomolyán és Cserépfaluban összegyűjtött néprajzi anyagnak.

A kemencés szobában a Cserépfaluból származó egyszerű, polgári bútorok, a legbelső, „tisztaszobában” a katolikus Bogács és Szomolya archaikus tárgyai és lakberendezési kellékei láthatók.

A tájház betekintést nyújt a hajdani Coburg uradalomban folytatott erdőgazdálkodásba, az erdőőrök életébe. A tájház szomszédságában a BNPI kutató- és vendégháza áll. A ház mögött látható évszázados tölgyfák a Bükkre jellemző hajdani legelőerdők utolsó hír­mondói.

Az elmúlt években a bemutatás megoldatlanná vált, a látogathatóság szünetelt, miközben mind az épületen, mind a berendezési tárgyakban állománymegóvási munka vált időszerűvé. Ennek elvégzése zajlik napjainkban.

Az Oszlai tájház felújításának első lépcsőjeként a téli időszakban a beázó tetőszerkezete került javításra. A megkezdett épületfelújítás fontos szempontja volt az épület padlásterében évtizedek óta élő denevérkolónia megőrzése, mivel a padlástérben többtucat kis patkósdenevér talál tavasztól őszig szálláshelyet, ahol a nyári időszakban hozzák világra utódaikat. Ezért a tetőjavítási munkákat a denevérek távollétében, télen végeztük el. A denevérek olykor a nyitott kéményen keresztül az épület lakóterébe is beszálltak, ami a beltér szennyeződését eredményezte. Ezért a kéménybe egy rostélyt helyeztünk, így az épület lakóterének jövőbeni bemutatása konfliktusmentessé vált a denevérek számára is.

A nyitott kémény lezárásra került

Tájékoztató tábla tartószerkezetének telepítése

Az új ismeretterjesztő táblán a tájház bemutatásán túl a környék természeti és kulturális értékeiről, többek közt a háttérben látható Odorvárról is olvashatók információk.

Egyes kiállítási tárgyak speciális tisztítást igényelnek, ami helyben nem kivitelezhető.

Az állományvédelmi munkálatokat a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársainak szakmai iránymutatásával végezzük. Ezzel egyidőben keressük a megnyugtató megoldást a bemutatás lehetőségének újbóli megteremtésére.