A Novohrad – Nógrád Geopark globális hálózati tagságát is megerősítették 2018.07.31. 10:15

A szeptember második felében, Kanadában rendezett 6. UNESCO Globális Geoparkok Konferenciáján hivatalosan is bejelentették a Novohrad – Nógrád Geopark újabb négy éves tagságát a nemzetközi szervezetben.

A Globális Geoparkok Hálózatának elnöksége a megszokott eljárásrend szerint ratifikálta az Európai Geoparkok Hálózatának – mint kontinentális hálózat – szeptember eleji döntését, mely megerősítette a Novohrad – Nógrád Geopark tagságát újabb négy esztendőre. A több mint harminc országot reprezentáló, közel ötszáz résztvevő előtt a konferencia zárásaként, ünnepélyes keretek között hirdették ki az új területeket, és a tagságukat megerősítő geoparkokat.

Prof. Dr. Patrick James Mc Keever, az UNESCO földtudományi szekciójának vezetője két olyan területet is kihirdetett az újonnan tagságot nyert geopakok között, melyek egyben új országokat is reprezentálnak a nemzetközi hálózatban. Ezen geoparkok Dániában és Marokkóban találhatóak – utóbbi révén immáron Afrika, mint új kontinens is megjelent a nemzetközi hálózatban.
Az UNESCO támogatásával működő Globális Geoparkok Hálózatának immáron 111 geopark tagja, Földünk összesen 32 országát reprezentálva. A 2000-ben alapított Európia Geoparkok Hálózata 64 tagot számlál, a 2009-ben létrehozott Ázsia – Csendes-óceáni Geoparkok Hálózatának 42 terület tagja. Ezen felül két-két nemzetközileg elismert geopark található Észak- és Dél-Amerikában, egy pedig Afrikában.
A konferencia részeként zárt ülésen döntöttek a nemzetközi hálózat tagjai a teljes jogú UNESCO-elismertség érdekében szükséges lépések megtételéről. Az Egyesület Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetén (UNESCO) belül több éve folyik az egyeztetés arról, hogy a két jelenleg működő „saját” hálózat – a Világörökség részét képező helyszínek valamint az Ember és Bioszféra Rezervátumok – mellett a geoparkok milyen feltételek mellett lehessenek a harmadik pillér. A folyamatban résztvevő szakértők optimális esetben, a szükséges döntéshozatali mechanizmus ismeretében jelenleg 2015 őszére remélik a korábban pontosított formula elfogadását és ezzel a geoparkok integrálását az UNESCO részévé.


Kapcsolódó