A bükki farkaskölykök érdekében 2020.08.05. 15:43

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén megtelepedett farkascsaládokat, az aktuális territóriumok kialakulását, a farkasok életét és egyedszámbeli változásait folyamatosan figyelemmel kísérik munkatársaink. A közösségi médiában megmutatott farkaskölyök, illetve farkaskölykök létéről, kotorékból való kibújásukról Igazgatóságunk kameracsapdás felvételek alapján már tudomást szerzett az elmúlt hetekben.



Nagy öröm ez, hiszen ilyenkor, július közepén - végén vezetik elő a még kicsit bumfordian mozgó kölyköket az anyafarkasok és mi is csak ekkor tudhatjuk meg, hogy volt-e sikeres szaporodás az adott esztendőben. Tapasztalatok szerint a farkaskölykök több, mint fele természetes okok miatt sajnos nem éri meg az ivarérett kort. Nem javítja ezt a szomorú statisztikát a védett területek élőhelyein az akár akaratlan emberi zavarás sem, ami már több alkalommal egyedszám csökkenést, valamint a hagyományos szaporodóhely áthelyeződését okozta. E negatív hatások mértékének csökkentése érdekében, főleg a farkasok szaporodóhelyének közelében fontosnak tartjuk az erdő- és vadgazdálkodás harmonizálását ennek a fokozottan védett nagyragadozófajnak a megmaradása érdekében. Ezúton is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a farkasok szaporodási sikerének biztosítása érdekében a védett terület látogatásakor kizárólag a kijelölt turistautakat használják, arról lehetőség szerint ne térjenek le! Gondoljunk arra, hogy a farkasok és kölykeik célzott keresése, zavarása - például fotózás miatt - a faj élettevékenységét komoly mértékben veszélyeztetheti és mint ilyen, törvénybe ütköző tevékenységnek minősül.



Kérjük a faj hazai sorsáért felelősséget érzők a biológiai sokféleség megőrzése, kiegyensúlyozottságának fenntartása érdekében tartózkodjanak a faj egyedeinek közvetlen keresésétől, zavarásától! Igazgatóságunk minden nagyragadozókkal kapcsolatos új információt, fontosabb vadkamera felvételt közkinccsé tesz, valamint rendszeresen beszámol a működési területünkön élő farkasok és általában a nagyragadozók aktuális életéről, történéseiről. Vigyázzunk együtt nagyragadozóinkra!


farkas_poszter


Index kép: Bartháné Jarábik Tünde

Gombkötő Péter
gerinces zoológiai szakreferens
Bakó Botond
gerinces-zoológiai szakreferens