Pély - Hamvajárási tanösvény

2
Pély - Hamvajárási tanösvény
Pély - Hamvajárási tanösvény

Természetismereti tanösvény, amely állomásaibemutatják a legeltetés szerepét a gyepekkezelésében, valamint a kék vércsét.

Állomások:

1.Legeltetés szerepe a gyepek kezelésében

2. Élőhelyfejlesztések a Hevesi-síkon II.

3.Kék vércse

A Hevesi-síkon folytatott természetvédelmi kezelés egyik legfontosabb feladata, hogy elősegítse a síkvidéki gyepek hagyományos hasznosítását, a természetkímélő gazdálkodás térnyerését. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság partnerként vesz részt „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” című LIFE programban. Ezért 360 ha kiterjedésű ősgyepet legeltet szürke marhával. A gulya „feladata” a gyep megfelelő méretűre rágása. A legelőt 3 részre osztottuk, a monitorozás, adatfeldolgozás biológusok segítségével folyik. Ugyanitt a kék vércse védelmi program keretében fészkelőhelyek telepítése, és mesterséges fészektelepek létesítése és monitorozása is zajlik.

A területen találhatóak rizskazetták, melyeket itt nem szüntettek meg, sőt a töltését is megerősítették, zsilipekkel látták el, s a víz visszatartására használják.
Megfigyelhettük a madárvédelmi program keretében zajló elektromos vezeték szigetelési fajtáit, értesülhettünk vezeték áthelyezésről, földkábel alkalmazásáról is.

Hossz: 10,79 km
Nehézség:  6
Burkolat minősége: Más: 100% (10,79 km)
Összes emelkedő: 21 m
Összes lejtő: 21 m