Répáshuta - Bolygótúra tanösvény

18
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs
Cs

A Bükki Csillagdához kapcsolódik a 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvény is, mely a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer modellt is tartalmaz.

A tanösvényt végigjáró látogatók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszer-béli távolságokat. Tölgyesek, bükkösök, rétek mellett halad utunk, valamint több szép kilátópontból is csodálhatjuk a bükki tájat. Át kell kelnünk egy patakon, elhaladunk egy felhagyott mészégető-gödör mellett, és több védett növény látványában is gyönyörködhetünk a túra során.

Ha valaki éjszaka szeretne nekivágni a tanösvénynek, napnyugta után pár órával még a világító jeleket is láthatja, melyek segítik az utat. A bejáráshoz az időjáráshoz illeszkedő ruházatot, túrabakancsot ajánlunk, valamint azt, hogy feltétlenül figyeljenek az aktuális időjárás-előrejelzésre.

Csillagoségbolt-park nagyon kevés van a világon, így Európában is. Csak olyan helyszínek kaphatják meg ezt a rangos elismerést, ahol nagyon kicsi a fény-szennyezés mértéke, és gyönyörűen láthatók a csillagok.

A tanösvény teljes hossza 4 km, melynek bejárásához 2–3 óraszükséges, és külön vezetés is kérhető. 14 éves kor alatti gyerekek csak szülői vagy tanári felügyelettel járhatják be a tanösvényt. Minden egészséges ember teljesíteni tudja ezt a túrát, legfeljebb este már nem lesz gondja az elalvással. Az útvonal jól járható,de vannak benne köves, esős időben csúszós, sáros szakaszok.
Túrázási tapasztalat nem szükséges, de megfelelő lábbeli használata erősen ajánlott, illetve a köves szakaszokon egy túrabot is jó szolgálatot tehet.

A csillagdától pazar kilátás tárul elénk, körülötted a hegység bércei, alattad a Bükk legszebb települése, Répáshuta. Répáshuta miért is Répás-huta? Járd végig a tanösvényt és megtudhatod! Talán nem is gondol-tad volna, de a csillagda helyszínén régen sürögtek-forogtak a mészégető mesterek. Ez a hely híres volt a mészégetésről, de sajnos ez az ősi bükki mesterség e helyen már évtizedekkel ezelőtt megszűnt. A mészégetés tevékenységének nyomait(a boksák alapjait, kőszedőhelyeket) ma is számos falu körüli magaslaton, így a Kovács-műhelyen (a Csillagda helyszínén), a Bánya-hegy-tetőn, a Balla-bércen, a Pongor-lyuk-tetőn, de a Bükk-fennsíkszámos pontján is felfedezhetjük. Ha bejárod a tanösvényt, Te is láthatsz egy elhagyatott mészégetőt, ahol még égetett meszet is találhatsz. Tisztelegve őseink és a helyszín előtt, felépítettünk egy mészégető boksát is a tanösvény kiindulópontján, valamint az épület burkolatai is a hegységben található mészkő beépí-ésével készültek.
A csillagdától derült idő esetén az állatövi fény is látható, mely egy különleges, csak kifejezetten fényszennyezésmentes helyről pillantható meg.

Állomások:

1.Szaturnusz

2..Mészégető boksa

3.Merkúr

4.Vénusz

5.Föld

6.Mars

7.Hegyi kaszálórét

8.Hegyi patak

9.Neptunusz

10.Pihenő

11.Kilátás Répáshuta irányába

12.Élet a holtfában

13.Uránusz

14.Mészégető gödör

15.A mészkő és a karsztjelenségek

16.Középhegységi bükkös

17.Jupiter

18.Gyertyános, kocsánytalan tölgyes

19.Bükki Csillagda

Hossz: 4,21 km
Burkolat minősége: Más: 100% (4,21 km)
Összes emelkedő: 287 m
Összes lejtő: 287 m