Sziklamászás

Általános tájékoztató

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működései területén található természetes sziklaalakzatok mindenképp vonzó és hagyományos turistacélpontok, de az elmúlt években egyre inkább előtérbe került sport-célú hasznosításuk is. Ne felejtsük el, hogy értékes, egyedi élővilágnak is otthont nyújtanak, amely igen sérülékeny és gyakran érzékenyen reagál a legkisebb zavarásra is! Ezért született meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szabályozása arról, mely sziklák mászhatóak és melyeknél szükséges korlátozások bevezetése a természet védelmének érdekében. Bízzunk abban, hogy a nagy múltra visszatekintő magyar hegymászás hagyományos értékei - mint a természet szeretete és védelme – a mai napig meghatározóak e sportágban. Ezért reméljük, hogy az ide látogatók betartják a szabályozásban előírtakat.


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén sziklamászásra kizárólag az arra engedélyt kapott szervezetek érvényes tagsággal rendelkező tagjai jogosultak.

  • Dédesi Kis-vár szikla (fokozottan védett); a mászás mindenkori tárgyév február 1. – július 15. között tilos. A sziklaképződmény mászható részei: Kisfal, Reibung-tábla, Nagyfal, Középső- vagy Tűzfal, illetve a Nőnapi úttól jobbra, a völgy irányába eső falfelületen, kizárólag az 1997-es Magyarország Szikláin c., valamint a 2007-es Magyarország Sziklamászó Kalauzában szereplő, kiépített mászóutakon. A sziklát csak a meglévő, a kék/sárga turistautak kereszteződésétől odavezető, a sziklamászásra vonatkozó információs táblával jelzett egyetlen útvonalon lehet megközelíteni.
  • Fehér-kő, Örvény-kő (védett); egész évben mászható. A sziklánál táborozni tilos, a helyszínt csak a meglévő, a sziklamászásra vonatkozó információs táblával jelzett, a turistaútról odavezető egyetlen útvonalon lehet megközelíteni.
  • Hámori szurdok-szikla (védett); egész évben mászható, azonban az Apokalipszis Fal mászása egész évben tilos. Dry-tooling típusú sziklamászási sporttevékenység gyakorlása kizárólag a Kis Fal 25. és a Nagy Fal 42. számú útjain végezhető.
  • Köpüs-kő (fokozottan védett); a mászásra kijelölt visszahajló Nagy fal mászása kizárólag szeptember 1. és február 1. között engedélyezett. A sziklát csak a meglévő, a sziklamászásra vonatkozó információs táblával jelzett, a turistaútról odavezető egyetlen útvonalon lehet megközelíteni. A falak az itt található, meglévő, de a csak mesterséges mászóeszközökkel mászható utak kivételével kizárólag klasszikusan, gumitalpú mászócipőben, és kézzel mászhatók.
  • Szőlő-kő (védett); egész évben mászható. A sziklánál táborozni tilos; a helyszínt csak a meglévő, a sziklamászásra vonatkozó információs táblával jelzett, a turistaútról odavezető egyetlen útvonalon lehet megközelíteni.
  • Felsőtárkányi szurdok-szikla (védett); egész évben mászható. Miskolc felől a buszforduló utáni, a menetirány szerinti jobb oldalon lévő sziklaformáció 30m-es szakasza a fal kezdetétől az éles, jobbos kanyar előtti beszögellésig.
  • Bárány-kő (fokozottan védett); korlátozás nélkül mászható. A szikla tetején lévő sziklagyepen a közlekedés kizárólag sziklamászó tanfolyam alatt, az azon résztvevők számára, és az egyetlen, arra kijelölt ösvényen lehetséges. A sziklát csak a meglévő, a sziklamászásra vonatkozó információs táblával jelzett, a turistaútról odavezető egyetlen útvonalon lehet megközelíteni.
  • Kis-Csóka-kő (fokozottan védett); a mászás mindenkori tárgyév február 1. – július 15. között tilos. A sziklát csak a meglévő, a sziklamászásra vonatkozó információs táblával jelzett, a turistaútról odavezető egyetlen útvonalon lehet megközelíteni.
  • Holló-kő (fokozottan védett); korlátozás nélkül mászható. A sziklát csak a meglévő, a sziklamászásra vonatkozó információs táblával jelzett, a turistaútról odavezető egyetlen útvonalon lehet megközelíteni.
  • Sánc a Holló-kővel szemben (védett); korlátozás nélkül mászható. A sziklát csak a meglévő, a sziklamászásra vonatkozó információs táblával jelzett, a turistaútról odavezető egyetlen útvonalon lehet megközelíteni.